Boala gravă de care suferă tot mai mulți copii ai căror părinți muncesc în străinătate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Unii dintre specialişti sunt de părere că pe lângă alimentaţie, suferinţa provocată de distanţa mare de mamă şi de tată, ar putea declanşa această boală gravă.
Un bărbat din Dorohoi, judeţul Botoşani îşi creşte singur fiică de 16 ani, după ce soţia lui a decis să plece la muncă în Italia, iar ulterior au divorţat.
Acum o lună şi jumătate, fata a început să se simtă rău - deşi până atunci nu avuse nicio problemă de sănătate. Adolescenta a ajuns în comă la spital, iar doctorii i-au spus că suferă de diabet.
Tatăl fetei: Nu s-a ştiut nimic de diabet. A ajuns în comă de la Botoşani, nu ştiam ce are. Reporter: I s-a făcut rău brusc, s-a supărat? Tată: Mai mult de la stress. Lipsa mamei.
Medicii spun că, în ultima vreme, se confruntă cu tot mai multe astfel de cazuri. În Suceava de pildă, situaţia tinde să devină alarmantă.
Claudiu Cobuz, Medic Diabetolog: "Cel puţin o treime din cei 138 de copii au situaţii de genul ăsta, în care lipseşte unul din părinţi din atmosfera familială. Stresul de separare, cum îl numim noi, duce la probleme de adaptare a copilului, sau declanşează acest lucru."
Potrivit specialiştilor organismul nu reuşeşte să menţină în limite normale valorile glicemiilor. Astfel se poate ajunge la apariţia diabetului zaharat.
Pe lângă stresul emoţional în cazul copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în strainate şi alimentaţia pe care o primesc contribuie la declanşarea diabetului.
Unii dintre cei în grijă cărora rămân minorii, nu sunt atât de stricţi atunci când - de pildă - le oferă dulciuri.
O bunică are în grijă trei nepoţi, de 10, 12 şi 16 ani, în timp ce nora şi fiul ei sunt plecaţi la muncă în străinătate. Lună de lună, părinţii copiilor trimit acasă, în România, bani şi pachete din care nu lipsesc tentaţiile.
Bunică: Băieţii nu duc niciodată lipsă de dulciuri. Tatăl le trmite pizza din Germania, ciocolate. Reporter: Credeţi că sunt bune pentru sănătate? Bunică: Nu sunt, dar ce să fac, dacă aşa le dă gustul.
Adrian Cureniuc, medic specialist diabet și nutriție: "Diabetul de tip 2 poate apărea pe un fond genetic şi la un organsim la care stilul de viaţă nu mai este unul sănătos, pe un aport caloric foarte mare. În zilele noastre, găsim produse foarte multe bogate în zahăr."
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în România,peste 3.400 de copii suferă de diabet.