Boala de plămâni care provoacă mai multe decese decât cancerul. Nu are tratament și este diagnosticată cu dificultate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Medicii încearcă să atragă atenția asupra simptomelor, pentru ca oamenii să-și facă din timp analizele. Medicamentele împiedică evoluția bolii.
După o viață lucrată ca sudor, Nicolae se luptă de peste 6 ani cu simptomele ce păreau ale unei răceli de care nu mai scapă: tuse, febră, amețeli, dureri de cap. Acum șase luni a primit diagnosticul de fibroză pulmonară idiopatică și i-a fost prescris un tratament pe care va trebui să-l ia zi de zi.
Nicolae Rus, pacient: Pe viață. Și am și concentrator de oxigen. Când nu mai pot respira. În anumite ore, schimbări de climă nu pot respira și mă pun pe concentrator. Trebuie să oxigenez plămânii, creierul, că de nu e bai, încep să tușesc. Obosesc foarte des, nu pot să fac aproape nimic.
Aceeași boală îi limitează și altui bărbat activitățile zilnice.
Călin Șipoș, pacient: O răceală puternică, dureri de cap mari, transpirație abundentă, dureri de piept foarte mari, o roșeață la baza gâtului și frisoare, furnicături în ambele brațe. Respiram foarte greu, trebuia să mă trezesc noaptea. Deci nu puteam să dorm toată noaptea. Nu pot să fac aceleași mișcări, aceleași lucruri pe care le-am făcut înainte. Putere am în mâini, dar mă doare pieptul și obosesc.
Lipsa de aer, oboseala și tusea sunt printre primele simptome care apar. Din păcate, tratamentul doar oprește evolutia bolii, nu o tratează.
Conf. dr. Irina Strâmbu, reprezentantul Asociației Pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică: Pacienții pot să moară în 3-4 ani de la punerea diagnosticului și din acest punct de vedere fibroza pulmonară este mai rea decât multe cancere. Boala este diagnosticată cu întârziere sau nu este diagnosticată deloc, este subdiagnosticată, deoarece simptomele se pot confunda.
Conf. dr. Milena Man, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca: Sunt tablete care pot fi luate și care împiedică progresia bolii. Adică opresc boala acolo unde este. Din păcate, încă nu au apărut medicamentele care să repare ce s-a stricat deja. De aceea diagnosticul precoce e foarte important.
Cei mai afectați de această boală sunt cei mai în vârstă și adesea sunt fumători.