Cum decurge programul „locuințe pentru medici”. Statul le oferă chirii de maxim 500 de lei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Blocurile pentru medici, construite în estul țării sunt mai mult goale. Doar în Bistrița, rețeta a avut succes, iar cererea a depășit oferta. Diferența este că în spitalul din acest oraș s-au investit zeci de milioane de euro, iar acum se apropie de standardele din străinătate.
Cu 2 milioane de euro, bani în mare parte de la Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Brăila a construit un bloc cu 31 de apartamente pentru medici. Deși instituția închiriază locuințele cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei pe lună, puțini doctori s-au arătat dispuși să vină în oraș și să se mute în ele.
La o lună de zile după ce a fost inaugurat un bloc cu 31 de apartamente, doar 5 locuințe au fost atribuite.
Francisk Chiriac, președinte Consiliul Județean Brăila: „Prin aceste apartamente încercăm ca tinerii specialiști să-i atragem cât mai mult spre partea asta, Brăila sau, de ce nu, cei care activează în centrele mari universitare, medici specialiști, să putem să-i aducem în provincie și să profeseze pentru că avem locuri disponibile."
Ideea construirii unor locuințe care să fie închiriate medicilor pe bani puțini a apărut după ce spitalul din oraș a început să se confrunte cu o criză de personal. Principala unitate medicală din zonă are nevoie de cel puțin 70 de medici.
Delia Râșnoveanu, manager Spitalul Județean Brăila: „Avem nevoie de foarte mulți medici tineri în special pe specialități chirurgicale, pe cardiologie, pe radiologie, pe ATI."
În ultima perioadă, Spitalul din Brăila a reușit să atragă doar doi medici. În aceste condiții, nu este de mirare că blocul are chiriași cât degetele de la o mână.
Geanina Pârlog, chiriașă: „Contează. Mai ales când ești de gardă și pleci după."
Și în Tulcea, autoritățile au investit în locuințele de serviciu. Opt sunt în continuare libere.
Miță Mergeani, vicepreședinte CJ Tulcea: „Cea mai mică chirie plătită în cadrul ANL-urilor este de 90 de lei, iar cea mai mare, la apartamentul de 3 camere, este de 513 lei."
Tudor Năstăsescu, manager Spitalul Județean Tulcea: „Le simplifică foarte mult posibilitatea de a se muta dintr-un oraș în care locuiau, într-un oraș nou, în care nu prea cunosc pe nimeni și având în vedere că toți locuiesc în același bloc, probabil că și asta strânge relațiile între ei." Sunt și zone în care proiectul a dat roade. Un imobil cu 24 de apartamente construit în Bistrița a fost ocupat imediat. Autoritățile de aici au înțeles însă că pentru a-i atrage pe doctori nu este suficient să le ofere o casă, ci să investească masiv în spital.
Andrei Vârciu, medic: „Înainte, am stat în chirie și plăteam 300 de euro, iar acum plătesc 50 de euro coroborat cu creșterea salarială. Consider că este unul din factorii decizionali de nu a pleca din țară."
Gabriel Lazany, manager Spitalul Județean Bistrița-Năsăud: „Factorul principal care a atras tinerii medici să vină la Bistrița au fost condițiile de muncă, spitalul e aprope gata în proporție de 90% cu echipamente de ultimă generație."
Cu bani de la Ministerul Sănătății și autoritățile din Galați vor să construiască trei blocuri. Spitalul ar avea nevoie de 100 de medici.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: medici , salarii , strainatate , apartamente
Dată publicare: 09-10-2019 18:50