Bebeluș salvat printr-o transfuzie intrauterină, de către medici din Iași
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fătul a fost diagnosticat cu anemie severă iar mama, în vârstă de 37 de ani, a decis să facă tot posibilul pentru a-l salva, chiar dacă ştia că are RH-ul negativ şi există riscuri.
În vârsta de 37 de ani, Ecaterina mai are acasă un băiat de 12 ani dar - povesteşte ea - nu s-a gândit nicio clipă să renunţe la sarcină. Femeia ştia că are Rh-ul negativ şi că dacă fătul are Rh pozitiv, anticorpii anti-Rh produşi anterior vor traversa placenta şi vor distruge globulele roşii ale copilului, ceea ce poate duce la apariţia anemiei fetale şi chiar la deces. Ecaterina a făcut însă transfuzia intrauterină când avea sarcina de 32 de săptămâni.
Ecaterina Moroșanu, mama bebeluşului: "Dintotdeauna ne-am dorit şi al doilea copil, era greu pentru că ştiam că am anticorpii prezenţi şi nu o să se poată. Eram pregătită să se facă o transfuzie intrauterină. Am plecat foarte pozitivă, îmi doream copilul şi mă rugam la Dumnezeu şi mă rog în continuare."
Transfuzie intrauterină, care presupune administrarea de sânge concentrat fătului, este o tehnică dificilă şi de mare fineţe pentru că -spun doctorii - fătul trebuie să primească o cantitate exactă de sânge.
Anca Bivoleanu, medic neonatolog Maternitatea Cuza Voda Iaşi: ”Se înlocuieşte sângele copilului cu sânge de izogrup Rh negativ. Durează între o oră jumătate şi două ore. Se montează la nivelul buricutului, ombilicului, un cateter pe care se face această manevră. Se scoate sângele copilului şi se înlocuieşte cu sânge compatibil."
Manevră prin care medicii au reuşit să menţină fătul în viaţa s-a realizat pentru a treia oară la Iaşi. Din fericire totul a decurs bine iar, în urmă cu cinci zile Ecaterina a adus pe lume, prin cezariană, o fetiţă de 2 kg jumătate. Medicii spun însă că transfuzia intrauterină are şi riscuri.
Dragoş Nemescu, medic Maternitatea Cuza Voda Iaşi: "Avem riscurile manevrei pentru că trebuie să facem o puncţie şi există şi situaţii în care fătul poate avea o evoluţie nefavorabilă. Am mai avut paciente care au încercat asemnea manevre în Germania, cu eşec."
Bebeluşul va rămâne mai mult timp sub monitorizarea specialiştilor.