Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă

Your browser doesn't support HTML5 video.

O arsură solară nu e doar un disconfort de câteva zile. Arsurile suficient de puternice încât să ducă la apariţia băşicilor modifică ADN-ul pielii şi pot avea consecinţe grave, spun specialiştii.

Tot ei avertizează că o singură arsură solară vă poate dubla riscul de a face cancer de piele mulţi ani mai târziu. Aşa că nu uitaţi crema de protecţie înainte de a merge la plajă.

Expunerea îndelungată la razele UV ale soarelui poate vătăma ADN-ul pielii noastre şi îl poate face să funcţioneze greşit. Iar dacă se întâmplă în mod repetat, poate apărea cancerul. Şi statisticile nu sunt deloc liniştitoare.

Sanjay Gupta, corespondent CNN: "Ţineţi minte o statistică foarte importantă: o singură arsură cu băşici din adolescenţă vă dublează riscul de a face o formă de cancer de piele la maturitate."

Iar unele dintre ele, precum melanomul, sunt extrem de agresive. Aşa că evitaţi plaja şi piscină la orele prânzului şi aplicaţi în mod regulat cremă de protecţie.

Sanjay Gupta, corespondent CNN: "Când pe o cremă scrie SFP 15, înseamnă că durează de 15 ori mai mult timp până când soarele vă înroşeşte pielea. Asta înseamnă acest factor de protecţie solară."

Nu în ultimul rând, mergeţi anual la dermatolog. Acesta se va uita după modificări ale aluniţelor, dar şi alte pete de pe piele.

Rutledge Forney, dermatolog: "Ştim că 40% din cazurile de melanom nu încep în aluniţe. Apar din senin."

Şi sunt declanşate adesea de arsuri solare mai vechi. Dacă aţi copilărit stând mult la soare, nu intraţi în panică, dar nu ignoraţi nicio modificare apărută la nivelul pielii.

Şi nu vă faceţi iluzii. Aparatele de bronzat nu sunt deloc mai sigure. Dimpotrivă!

Rutledge Forney, dermatolog: "Accesibilitatea aparatelor de bronzat a provocat o creştere a numărului de tineri cu melanom şi e o problemă foarte gravă."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult