Aproape jumătate din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE sunt din România. „Avem paciente care nasc şi la 12 ani”
Doctorul Cătălina Mărgineanu, medic specialist în obstetrică şi ginecologie la Maternitatea Buftea, spune că majoritatea mamelor minore provin din familii defavorizate și că, de cele mai multe ori, acestea nici măcar nu ştiu că sunt însărcinate.
„Avem paciente care nasc şi la vârsta de 12 ani şi la 16 şi la 17, dar într-adevăr foarte multe mame cu vârstă foarte fragedă, provin din familii defavorizate, fie merg la şcoală, fie abandonează şcoala în timpul sarcinii sau după naştere. De cele mai multe ori, ele nu ştiu că sunt însărcinate, nu discută cu părinţii, ajung cu sarcini la termen sau în travaliu, poate cu o sarcină prematură”, a declarat medicul Cătălina Mărgineanu la Medika TV, miercuri seară, conform news.ro.
„Noi încercăm să manageriem naşterea în aşa fel încât să fie benefică, atât pentru mame, cât şi pentru făt. Sunt mame care nu îşi fac investigaţii în sarcină pentru că ele nu ştiu că sunt însărcinate sau ascund sarcina de părinţi. Sigur, pot veni cu infecţii sau cu complicaţii ale sarcinii sau cu membrane rupte pe fondul unor infecţii şi atunci ajung să nască prematur”, a mai spus medicul.
Medicul a amintit de cazul unei paciente de 15 ani de care s-a ocupat și care mai avea acasă doi copii.
„Un caz care mi s-a întipărit în minte a fost când făceam o gardă la Buzău şi şi am fost solicitată să văd o gravidă, trimestrul II, de 15 ani, Şi eu întreb, Şi pacienta răspunde: . Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă”, a adăugat Mărgineanu.
Medicul Andrei Dumitrescu, specialist obstetrică ginecologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, îşi aminteşte că cea mai tânără pacientă a sa care a devenit mamă avea doar 12 ani.
„Cea mai mică vârstă la o pacientă gravidă care a şi născut cu echipa noastră, 12 ani, 6 luni şi câteva zile. O pacientă de 12 ani nu poate fi considerată că are discernământ şi poate semna consimţămintele pentru orice fel de intervenţie, inclusiv cele necesare pentru recoltarea de analize. Şi în acest caz avem nevoie de semnătura unui aparţinător legal. Marea majoritate a cazurilor, membrii familiei, părinţii, sunt de regulă plecaţi în străinătate sau sunt din alte judeţe. Se începe cu identificarea pacientei cu ajutorul Poliţiei şi după internare încercăm să gestionăm cazul cât mai bine, iar dacă e nevoie de o intervenţie de urgenţă atunci se formează o comisie formată din 3 medici care iau decizia”, a spus Andrei Dumitrescu care a atras atenţia şi asupra lipsei orelor de educaţie sexuală din şcoli.
Potrivit unor date ale organizaţiei Salvaţi Copiii, 32% din mamele minore au fost născute tot de mame minore. De asemenea, 45% din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE sunt din România.
Datele Salvați Copiii arată că mai mult de 8 din 10 mame sau fete gravide care au sub 18 ani nu mai merg la şcoală.
De asemenea, potrivit Institutului Naţonal de Statistică, în anul 2022, un număr de 687 de fete au devenit mame sub vârsta de 15 ani.
Sursa: News.ro
Dată publicare: 01-11-2023 22:19