Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alexandru Rafila: Se va deconta radioterapia stereotactică pentru pacienții care suferă de cancer

Se va deconta radioterapia stereotactică pentru pacienții care suferă de cancer. Declarația ministrului sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a fost făcută în cadrul Conferinței Naționale Melanom România 2023. 

Radioterapia stereotactică (stereotaxia sau SBRT) este o procedură de radioterapie în timpul căreia radiațiile sunt direcționate foarte precis spre tumoră, cu scopul de a o distruge. Pentru că se folosește o cantitate mare de radiații, numărul ședințelor de SRBT este unul redus. Procedura este folosită în cazul metastazelor cerebrale, dar și în cazul leziunilor viscerale, cum sunt cele pulmonare sau hepatice, care se încadrează într-un anumit volum. Prof.dr. Micheal Schenker, medic primar oncologie: ''Stereotaxia este o metoda non-invazivă și elimină dezavantajele chirugiei: pacienții nu au de-a face cu ''stresul postanestezic'' de după chirugie și vor fi bine imediat. Per total este mai ieftină decât chirugia, însă indicația de SRBT va fi pusă în cadrul tumor board, căci pentru fiecare pacient în parte trebuie identificată soluția cea mai bună.'' Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ''Terapia stereotactică reprezintă o șansă și o îmbunătățire a vieții pacienților oncologici. CNAS și Comisia de oncologie a Ministerului Sănătății, care lucrează la realizarea normelor prevazute în Legea Cancerului, au introdus această formă de radioterapie în subprogramul destinat pacienților oncologici. Corectarea rapidă a inadvertențelor din Legea Cancerului, legate de finanțarea acestei forme de radioterapie, o va face accesibila fără costuri tuturor pacienților oncologici care vor avea indicație!''

Totodată ministrul sănătății a precizat că în noul Contract Cadru va fi inclus și programul de testări genetice pentru terapiile țintite, vor fi introduse 6 medicamente noi pentru bolnavii cu cancer și va fi revizuită decontarea serviciilor de radioterapie. În curând ar trebui să fie înființat și Registrul Național de Cancer.

"Investițiile în infrastructura spitalicească, construcția de spitale noi, dotarea corespunzătoare și creșterea capacității resursei umane reprezintă o prioritate pentru noi. Proiectele aprobate în cadrul PNRR vor duce la uniformizarea accesului cetățenilor la servicii medicale de calitate, fiind pus un acces deosebit pe siguranța pacientului și a actului medical. Pânã acum au fost alocate din PNRR peste 300 de milioane de euro pentru oncologie, iar investitiile vor continua incepand din acessta toamna prin Programul Sanatate 23-27", a ținut să puncteze și dr. Alexandru Rogobete, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii și coordonatorul echipei PNRR.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult