Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A salvat 4 vieți după moarte. Soțul a fost de acord să îi doneze organele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Şansă uriaşă pentru un bărbat de 37 de ani, din judeţul Arad, aflat pe lista de aşteptare pentru un transplant de cord. A primit inima unei femei din Cluj, care a suferit un atac cerebral.

Rinichii au ajuns la alte două paciente, iar ficatul a salvat viaţa unui bărbat grav bolnav. Operaţiile au avut loc la Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti.

Pacienta aflată în moarte cerebrală avea 43 de ani, iar soţul ei şi-a dat acordul ca organele să fie donate pentru a salva alte vieţi. Din acel moment totul s-a desfăşurat contracronometru. Inima a ajuns la Târgu Mureş, rinichii au rămas la Cluj, iar ficatul a fost trimis în capitală, la Institutul Fundeni.

Bărbatul de 37 de ani, care a primit inima era aproape de colaps. A fost operat şi în urmă cu 3 ani însă de atunci situaţia lui s-a înrăutăţit. Intervenţia, la care au participat 7 medici, a durat aproape 10 ore.

Prof. dr. Horațiu suciu, medic specialist IBCVT Târgu Mureş: ''Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice al organismuluininterventia a decurs fără incidente deosebite."

Citește și
Tina Turner si Erwin Bach
Ce i-a donat Tinei Turner soţul, cu 16 de ani mai tânăr. "Mi-a salvat viaţa"

Dr. Radu Căpâlna, medic primar IBCVT Târgu Mureş: ''Dificultatea a fost mult mai mare decât la operaţia de la prima intervenţie."

Din nefericire se fac extrem de puţine transpanturi de inimă în România prin comparaţie cu numărul mare de bolnavi aflaţi pe listele de aşteptare.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, medic specialist IBCVT Târgu Mureş: "Sunt 30 de pacienţi care trebuie transplantaţi azi sau mâine, la nivel de ţară sunt mult mai mulţi."

Alte două paciente, una de 33 de ani, cealaltă de 51, au primit o nouă şansă la viaţă după ce rinichii prelevaţi au fost transplantaţi cu succes, la Institutul de Transplant Renal din Cluj.

Camelia Vlad, nepoata uneia dintre paciente: "Am primit această veste cu mare bucurie şi suntem profund recunoscători familiei donatoarei şi medicilor. Vrem să recomandăm oamenilor care pot şi familiilor lor să doneze şi să mă dea o şansă oamenilor care au mare nevoie."

Din păcate, plămânii femeii de la care au fost prelevate celelalte organe n-au putut fi folosiţi.

Andrei Leșan, coordonator regional al Agenţiei Naţionale de Transplant: "S-a procedat la înregistrarea acestor plămâni pe euro transplant/însă în urma analizelor s-a constatat că erau infectaţi şi s-a refuzat recoltarea acestora."

Agenţia Naţională de Transplant a fost în centrul unor scandaluri iar în vara conducerea instituţiei a fost schimbată, după ce un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit aşteptând doi ani un transplant de plămâni.

Noua conducere a cerut DIICOT să investigheze modul în care funcţiona Registrul Naţional de Transplant, după ce s-a descoperit că nu agenţia era cea care îl administra, ci o firmă privată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult