Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început primul studiu clinic uman pentru un vaccin nazal care poate încetini și chiar preveni boala Alzheimer

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un vaccin care poate încetini și chiar preveni boala Alzheimer dă noi speranțe multor pacienți. După 20 de ani de cercetări, echipa de specialiși a unui spital din Boston a început primul studiu clinic uman.

Pacienții vor primi tratamentul timp de o jumătate de an, iar doza adecvată de vaccin va fi stabilită în funcție de analizele lor de sânge.

Vaccinul nazal se administrează în două doze, la distanță de o săptămână. Primul studiu clinic pe oameni va începe luna viitoare. Vor fi 16 participanți, cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, care prezintă simptome vizibile de Alzheimer. Vaccinul folosește o nouă imunoterapie realizată din proteine derivate din membrana exterioară a anumitor bacterii. Pe scurt, sunt activate celulele albe din sânge găsite în ganglionii limfatici pentru a migra către creier și a curăța zonele afectate de boală.

Dr. Howard Weiner, cercetător: "Această este o abordare unică. Mai exact, vaccinul va stimula sistemul imunitar. Celulele din sistemul imunitar întră în creier și elimină substanțele care provoacă daune."

Dacă testele vor dovedi că vaccinul este sigur și eficient, acesta ar putea reprezenta un tratament non-invaziv pentru pacienții care suferă de Alzheimer. În plus, ar putea fi administrat mai devreme, ajutând astfel la prevenirea maladiei la persoanele cu risc.

Dr. Howard Weiner, cercetător: "Eu sper că, în cele din urmă, acest vaccin pe care îl dezvoltăm să poată fi administrat și la 50 de ani, dacă în urma testelor reiese că eșți predispus la boala Alzheimer."

Încetinirea acestei boli este vitală pentru milioane de oameni. Un bărbat a fost diagosticat cu Alzheimer în urmă cu 4 ani, la vârsta de 54 de ani.

Joe Montminy, bolnav de Alzheimer: "Dacă poți obține un an sau doi în plus cu acest tratament, care poate încetini progresia bolii, e un lucru fenomenal."

Maladia Alzheimer afectează aproape 30 de milioane de persoane la nivel global. Potrivit specialișților, în următorii 30 de ani, cifrele s-ar putea dubla.

Jim Wessler, CEO Regional Chapter of Alzheimer's Association: "Avem motive să credem că primele semne ale bolii încep cu 15, chiar 20 de ani, înainte de apariția evidentă a simptomelor."

În vară, pentru prima oară, în 20 de ani, în Statele Unite a fost aprobat un nou medicament, în tratarea maladiei Alzheimer. Tratamentul se administrează sub forma unei perfuzii și acționează prin îndepărtarea și reducerea acumulării unei proteine, în țesutul cerebral, al pacienților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult