Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima aplicaţie românească pentru radiografii. În ce spital va fi folosită

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prima aplicație românească pentru radiografii, bazată pe inteligență artificială, este introdusă în premieră într-un spital din țara noastră.

Medicii din Timișoara pot acum să interpreteze rezultatele, mult mai eficient. Cu ajutorul aplicației, scad șansele unei erori umane, în special în cazul tumorilor maligne, cu evoluție rapidă.

Aplicația, prima de acest tip din România, permite o analiză mai rapidă a radiografiilor.

Cercetarea a fost pornită de patru tineri ingineri care au cooptat în echipa lor și câțiva medici.

Marius Bența, medic rezident cofondator proiect: „Ne dorim prin această aplicație să eliminăm erorile umane date, de exemplu, de noi în timpul gărzilor noaptea când suntem mai obosiți acest algoritm ne va ajută să ne arate și leziunile mai mici pe care ochiul uman obosit le poate omite."

Ștefan Iarca, inginer cofondator proiect: „Pe de altă parte numărul de radiografii făcute zilnic a crescut cu 20 la sută.”

Aida Iancu, șef de secție radiologie Spitalul Județean Timsoara:„Ajută foarte mult colegii noștri rezidenți care sunt la început de drum să ia decizii mult mai rapide."

Aproximativ 1000 de pacienți au fost analizați în fiecare lună cu ajutorul algoritmilor, iar rezultatele s-au dovedit extrem de utile. În plus, oamenii nu mai sunt nevoiți să aștepte cu orele până când primesc rezultatul.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timișoara: „Din luna ianuarie am implementat programul la nivel optim pentru pacienții spitalului județean/asta înseamnă un diagnostic mai rapid, așteaptă mult mai puțîn pentru rezultatele unei analize și un diagnostic mai eficient."

Același proiect este implementat acum și în Spitalul Județean din Oradea. Inițiatorii lui vor să îl utilizeze și pentru rezonanța magnetică, RMN și tomografie computerizată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult