27 de cazuri noi de infectare în România cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie
Your browser doesn't support HTML5 video.
În paralel, continuă campania de vaccinare. O nouă tranșă din serul Moderna a ajuns vineri în ţară. Iar autorităţile sanitare au decis ca vaccinul produs de AstraZeneca să fie administrat românilor care au între 18 şi 55 de ani, cu rapel la 8 săptămâni. Peste 1 milion de doze, sunt aşteptate până la sfârşitul lunii martie.
90 de probe alese la întâmplare au fost procesate într-un laborator privat. 24 dintre ele au ieşit pozitive la mutaţia britanică. Cele mai multe în capitală: 19. Alte 2 sunt din Cluj şi câte unul din Tecuci, Reşita şi Timişoara. La nivel naţional, numărul persoanelor trece de 50.
Doctorul care a făcut secvențierea celor 90 de probe spune că le-a ales aleator, fără să ştie dacă bolnavii au intrat în contact cu persoane diagnosticate anterior cu noua tulpina ori că au fost plecaţi în străinătate. După aflarea rezultatelor, Direcţia de Sănătate Publică din Galaţi a făcut o anchetă epidemiologica. O tânără care locuieşte într-un sat de lângă Tecuci, la care a fost descoperită mutaţia, are 34 de ani, nu a călătorit în Marea Britanie şi nici nu a intrat în contact cu persoane venite de acolo. Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: „Dumneaei face naveta la locul de muncă cu maxitaxi sau, uneori, cu maşina personală. Din data de 27 ianuarie este izolată la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, cu stare clinică bună. De asemenea şi părinţii dumneaei, care sunt contacti direcţi, sunt izolaţi la domiciliu.”
O astfel de procesare amănunţită a probelor durează cel puţin 4 zile, spun specialiştii şi nu este exclus ca, în timp, să apară şi alte mutaţii ale coronavirusului SARS COV 2.
Dr. Dumitru Jardan, biolog: „În evoluţia normală a virusului vor apărea mutaţii în acele gene pentru că el se adaptează la diferite condiţii. Pentru tulpina britanică s-a arătat că eficienţa vaccinului nu ar trebui să fie afectată, dacă nu ne vom vaccina suficient de repede sau suficient de mulţi, pandemia nu se va opri.”
În acest moment România este pe locul 7 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate anticovid.
Din cele peste 638.000 de persoane imunizate, 2.176 au avut reacţii adverse. Printre acestea şi un cadru medical din Timiş, care în trecut a mai avut reacţii alergice.
Pentru situaţii mai grave cum este şoc anafilactic, autorităţile spun că în centrele de vaccinare sunt seringi preumplute necesare intervenţiei.
Chiar dacă în acest caz nu a fost vorba de un şoc anafilactic, autorităţile vin cu precizarea că, în cazul în care o persoană păţeşte asta în urma primei doze de vaccin ARN mesager, imunizarea va fi reluată cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.