Ce este ”investiția verde” într-un business. INTERVIU cu Ioana Voinescu, director departament de sustenabilitate în BCR
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
În această ediție, tema de discuție a fost un subiect sensibil pentru mulți antreprenori, dar și angajați.
Este vorba despre bani, dar nu orice fel de bani, ci mai degrabă banii sau resursele financiare care ne ajută să facem ceea ce am putea numi ”transformarea verde a economiei României” … și nu numai.
Ciprian Stănescu: Hai să începem cu o întrebare care stă pe buzele multora în ultimii 3-4 ani și în România, care are răspunsuri simple, dar înțelese diferit, poate, câteodată. Ce este sustenabilitatea în business și de ce ne-ar interesa, ca oameni de business și ca cetățeni, sustenabilitatea?
Ioana Voinescu: ”Ne interesează să vedem modele sustenabile și ne interesează cum fiecare activitate pe care noi o desfășurăm, fie ca persoane fizice, fie ca și companii, pot ajuta și avea un impact favorabil asupra mediului și asupra societății. Pentru că realitatea este că fiecare dintre noi putem face ceva mai bine astfel încât să să avem un impact pozitiv. Și aceasta ar fi o gândire a sustenabilității, în general. Când mă gândesc la contextul național și la proiectele strategice, mă gândesc la strategia pentru energie și climă, mă gândesc la strategia pe termen lung pentru a reduce emisiile noastre din industrie, din energie și din agricultură și sunt câteva direcții clare de carbonizare a sectorului energetic, investiția masivă pe care noi ne-o dorim în energia verde și am văzut că o să avem un plan, mai mult de șase GB de de energie verde în solari și wind. De asemenea, investiții în capacități de hidrogen, cercetare-dezvoltare și, de asemenea, sunt investițiile pe care le dorim în cercetare pentru capacități de stocare, pentru capturarea carbonului. Apoi ne gândim la strategia pentru agricultură, unde, la fel, sunt fonduri nerambursabile și o linie de investiții strategice pe care ni le dorim ca țară. Ne gândim la economie circulară care, de asemenea, este extrem de importantă. Și aceste obiective strategice le privim și noi ca bancă și ne uităm cum putem să susținem dezvoltarea lor, atât la nivel mare, pentru proiecte mari, cât și la nivel de scalare pentru IMM-uri și companii mici”.
Ciprian Stănescu: Ce este o investiție verde și de ce este importantă?
Ioana Voinescu: ”Noi, ca bancă, ne-am asumat un obiectiv de a susține tranziția la economie verde și o susținem în două feluri. Educație și conștientizare. Vrem să fim aproape de clienți pentru a explica de ce este importantă sustenabilitatea, ce înseamnă, care sunt implicațiile pentru modelul lor de business și aici venim inclusiv cu bune practici pe care noi le-am sesizat, le-am urmărit la campioni în sustenabilitate sau în experiența pe care o avem la nivel de grup. Aceste lucruri sunt puse într-un format de dialog pe care îl avem cu clienții mari și mici”.
Ciprian Stănescu: Cum privesc IMM-urile și companiile mari din România sustenabilitatea și tranziția verde?
Ioana Voinescu: ”Am observat un interes crescut de la an la an în a susține tranziția din diferite motive. Primul ar fi eficiența operațională. A crescut prețul la energie, necesitatea instalării de energie verde care vine la un cost mai redus și asigurarea independenței energetice au fost elemente extrem de importante și au dus la absorbția fondurilor pe zona de energie verde și la creșterea finanțărilor în energie verde. Clădiri verzi, de asemenea. Avem un stoc mare de clădiri care trebuiesc renovate în România. Procentul de renovare chiar va trebui să se tripleze în următorii ani astfel încât să ne atingem obiectivele de renovare. Sunt deja clienți, furnizori, care au implementat modele de sustenabilitate”.
Urmăriți integral discuția cu Ioana Voinescu, director al departamentului de sustenabilitate la Banca Comercială Română, în înregistrarea VIDEO a emisiunii PRO VERDE!