„Sunt un cancer!”. Scandal în Parlament, după aprobarea noii legi a pensiilor speciale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Proiectul a fost refăcut după indicațiile Comisiei Europene, care a condiționat de reforma pensiilor alocarea a peste 3 miliarde de euro. Legea introduce criterii noi legate de sumele în funcție de care se calculează pensiile, de anii de vechime și prevede impozite pentru cine are venituri mari. Modificările se aplică din 2028. Prea puțin, a criticat opoziția.
Legea pensiilor a revenit în discuția Parlamentului după ce magistrații Curții Constituționale au decis că prevederile sale încalcă legea fundamentală. În forma adoptată acum de deputați, legea pensiilor speciale stabilește un nou mecanism de calcul pentru pensiile militarilor și ale magistraților, adică majoritatea celor care primesc astfel de venituri.
Judecătorii și procurorii cu o vechime mai mare de 25 ani se pot retrage din funcții când împlinesc 60 de ani, iar pensia ar trebui să fie 80% din media veniturilor din ultimii patru ani.
Și pentru militari se stabilește un nou sistem de calcul al pensiei. Începând de anul viitor, aceasta va fi media soldelor brute din ultimele 12 luni și până în 2026 va crește eșalonat la 300 de luni până în 2043.
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților: „După intrarea în vigoare a acestei legi vor fi mai puțin nesimtite aceste pensii? Răspunsul este de asemenea 'da'! E suficient? Nu! Și acesta este adevărul. Această lege respectă și solicitările Comisiei Europene și deciziile Curții Constituționale și ne va face să luam cei 2,8 miliarde de euro, atât de necesari pentru România”.
În ce situație ar putea crește vârsta de pensionareProiectul conține prevederi noi legate de vechimea pe care trebuie să o aibă în funcție cei care primesc pensii speciale - se vor putea retrage numai dacă au cel puțin 47 de ani şi 4 luni, iar vârsta de pensionare creşte cu câte patru luni în fiecare an calendaristic. Textul a fost ironizat de opoziție pentru că a abia din 2062 vor dispărea din calculul pensiei anii de vechime în funcții de magistrat, militar, demnitar, aviator sau diplomat - acele profesii care primesc acum pensii speciale.
Cătălin Drulă, președinte USR: „Pensiile speciale sunt un cancer! Vreți să creșteți taxele ca să plătiți aceste pensii speciale care au ajuns la 13 miliarde de lei. Și v-ați bătut joc! Această formă a legii este cea mai sfidătoare de până acum”.
Vechimea în funcții care dau dreptul la pensie specială:
a) 1 ian 2024 -31 dec 2031 - vechime de 5 ani b) 1 ian 2032-31 dec 2039 - vechime de 4 ani c) 1 ian 2040-31 dec 2047 - vechime de 3 ani d) 1 ian 2048-31 dec 2054 - vechime de 2 ani în aceste funcții e) 1 ian 2055-31 dec 2061 - un an vechime
Formula de impozitare pe care au găsit-o aleșii se va aplica doar sumei care nu se bazează pe contribuții, iar cei care au pensii mai mici de 2.000 de lei nu vor plăti nimic.
Pragurile de impozitare a pensiilor speciale:
1. impozit de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei 2. impozit 15% pentru pensiile cuprinse între 4.254 și 6.831 de lei 3. impozit 20% pentru pensiile care depășesc 6.831 de lei
USR susține că impactul bugetar al actualei forme, 0,07% din PIB, este insignifiant. Și, oricum, mai mic decât al proiectului care a trecut inițial de parlament.