Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viorica Dăncilă, despre cel mai dificil dosar gestionat de România la preşedinţia Consiliului UE

Viorica Dăncilă a declarat joi că, indiferent de scenariul în care vor evolua negocierile privind Brexit-ul, prioritatea UE trebuie să rămână protejarea drepturilor cetăţenilor europeni care locuiesc, muncesc sau studiază în UK.

"Respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană, dar trebuie să ne asigurăm în acelaşi timp că vom limita consecinţele negative generate de această retragere. Cel mai eficient instrument în acest sens îl reprezintă acordul de retragere agreat la nivel politic de liderii UE şi premierul Theresa May care reprezintă un compromis echitabil şi echilibrat. Acordul obţinut va asigura certitudinea juridică, atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cetăţeni, cărora le garantează păstrarea drepturilor de care se bucură şi în prezent. Prioritatea Uniunii în aceste negocieri a fost protejarea drepturilor cetăţenilor europeni, inclusiv, bineînţeles, a celor români, care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. Consider că şi în perioada următoare cetăţenii trebuie să rămână prioritatea noastră, iar scopul nostru trebuie să fie acela ca, indiferent de scenariul prin care vor evolua negocierile, să minimizăm pe cât posibil efectele negative care ar putea afecta vieţile acestora", a afirmat Dăncilă, la Radio România Actualităţi, relatează Agerpres.

Prim-ministrul a adăugat că, de asemenea, trebuie sprijinite eforturile Comisiei Europene, ale negociatorului-şef pe Brexit şi ale celorlalte instituţii europene pentru "a asigura cadrul instituţional necesar în oricare dintre scenariile care s-ar putea concretiza în perioada următoare".

"Cred că menţinerea unităţii statelor membre în jurul principiilor stabilite la nivelul Uniunii Europene rămâne un obiectiv în acest dosar şi în acest sens vom crea cadrul adecvat pentru facilitarea dialogului între statele membre, UE 27 de data aceasta, privind calea de urmat în perioada următoare. Revenind la cetăţeni, subliniez importanţa deosebită pe care România o acordă chestiunii mobilităţii, în particular în ceea ce priveşte respectarea principiilor reciprocităţii şi nediscriminării între statele membre. În acest context, în discuţiile privind relaţiile viitoare Uniunea Europeană - Marea Britanie, România va susţine o abordare cât mai ambiţioasă în cooperarea viitoare în acest domeniu, în special în ceea ce priveşte continuarea aplicării principiilor de coordonare a sistemelor de securitate socială. Sunt convinsă că acest aspect ar fi atât în beneficiul cetăţenilor europeni din Marea Britanie, dar şi al celor britanici stabiliţi în statele membre din Uniunea Europeană", a susţinut Viorica Dăncilă.

Dăncilă: Cel mai dificil dosar este Cadrul financiar multianual

Premierul a spus joi că cel mai dificil dosar pe care va trebui să îl gestioneze România în perioada în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este Cadrul financiar multianual.

"Cu siguranţă, Cadrul financiar multianual (cel mai dificil dosar al preşedinţiei Consiliului UE - n.r.), pentru că de modul în care vom gestiona acest dosar, de modul în care vom obţine un acord pe acest cadru, vor fi avute în vedere şi celelalte politici, fie că vorbim de politicile tradiţionale - şi mă refer la politica agricolă comună sau politica de coeziune -, fie că ne referim la migraţie, azil, politica externă, tot ceea ce vom hotărî pentru următoarea perioadă şi ceea ce va avea impact în fiecare stat membru va depinde de modul în care gestionăm Cadrul financiar multianual. Bineînţeles că avem şi alte provocări la care trebuie să dăm un răspuns - mă refer la Brexit, la viitorul UE post-Brexit - dosare foarte importante, pentru care va trebui să avem un consens în rândul statelor membre", a spus Dăncilă la Radio România Actualităţi, întrebată care este cel mai dificil dosar al următoarelor şase luni.

Dăncilă a menţionat că procedura legislativă pe perioada exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului UE va fi mai scurtă, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, iar numărul mare de dosare care aşteaptă a fi încheiate creează o presiune mare asupra preşedinţiei exercitate de către România.

"Există voinţă politică din partea instituţiilor europene şi cu siguranţă şi din partea statelor membre pentru a finaliza cât mai multe dosare posibile până la sfârşitul acestui ciclu legislativ, pentru că nu trebuie să uităm că România încheie Agenda strategică 2014-2019. (...) Dincolo de temele existente, nu poate fi exclus să apară şi alte teme, aşa-numitele situaţii de criză, la care bineînţeles că vom fi solicitaţi să reacţionăm. Aceste situaţii pun la încercare orice preşedinţie a Consiliului UE, fie ea stat nou sau stat vechi. Sper să avem o prestaţie profesionistă, pragmatică şi bineînţeles ghidată de consens, indiferent de tema care ar apărea sau ar fi pe masa negocierilor pe care le vom gestiona", a afirmat premierul.

Viorica Dăncilă a precizat că nu crede că pe Cadrul financiar multianual se va obţine un consens. "Nu. Avem o abordare ambiţioasă, dar şi realistă. Am spus că sper să facem paşi importanţi, dar nu vom obţine un acord politic pentru că există o divizare a părerilor legate de acest aspect între statele membre, iar Consiliul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru", a subliniat premierul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult