USR: Parlamentarii PSD-PNL-UDMR au mărit salariile demnitarilor, deși acestea erau înghețate
Aceste majorări salariale sunt cuprinse între 880 de lei şi 1.410 lei brut lunar.
Mai mult, aceste majorări se produc în condițiile în care salariile demnitarilor erau îngheţate prin legea salarizării.
”Exista o îngheţare a salariilor demnitarilor. Noi demnitarii suntem plătiţi în baza legii salarizării, un coeficient în dreptul fiecărei funcţii, care se înmulţea cu salariul mediu pe economie. Îngheţarea era la 2.080 de lei a salariului mediu. Astăzi, prin citirea în plen a unei erori materiale (..) creşterea, care s-a discutat pentru profesori, de exemplu, de o pătrime din diferenţa faţă de valoarea pe care trebuiau să o aibă, practic toţi demnitarii, de la prefect, la preşedintele României, primesc între 880 de lei şi 1.410 lei brut lunar, în plus”, a spus Seidler în emisiunea Talk News de la Profit News TV, potrivit News.ro.
Deputatul a precizat că explicaţii pentru această majorare trebuie să dea coaliţia PSD-PNL-UDMR din Parlament.
USR a anunţat marţi că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege adoptat de către Parlament prin care au fost majorate indemnizațiile tuturor demnitarilor şi anume pentru Preşedintele României, membrii Legislatului, membrii Guvernului, Avocatul Poporului, prefecţi, subprefecţi, etc.
PSD promite că nu se vor mări salariile pentru demnitariPreşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Parlament, că în coaliţie se va decide că nu se vor mări salariile pentru demnitari, în cazul în care legea va fi promulgată.
El a explicat că se va da o Ordonanţă de prorogare a acestui termen privind majorarea salariilor demnitarilor.
”Cu certitudine, astăzi în coaliţie vom lua decizia, dacă legea va trecede Curtea Constituţională, se va proroga termenul de aplicare pentru demnitari”, a spus preşedintele PSD.
Despre modificarea făcută în Camera Deputaţilor, prin includerea şi a salariilor demnitarilor în această majorare salarială, Ciolacu a epxlicat că, altfel, legea ar fi fost neconstituţională şi ar fi fost respinsă la CCR, fiindcă se intervenea pe anexa 9.
”Nu mai putea fi pusă în aplicare legea 153, cu acea pătrime pentru toată lumea. A fost o decizie pur tehnică, am vrut să ştiu şi eu de ce s-a făcut acea erată şi am înţeles-o. Vă repet, astăzi, în coaliţie, vom ieşi cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari, în cazul în care legea va fi promulgată. se va da Ordonanţă de prorogare a acestui termen”, a anunţat Marcel Ciolacu.