Modifica setarile cookie
Toate categoriile

USR: Legea pensiilor, ”forţată prin Parlament” de Ciolacu ”fără niciun fel de justificare”. ”Situaţia este de neacceptat”

Biroul permanent al Senatului a decis ca proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii să primească marţi, 14 noiembrie, avize şi raport din partea comisiilor de specialitate.

De asemenea, marți va intra la vot în plenul care este programat ulterior, la ora 17,00.

"Astăzi am avut surpriza neplăcută să văd că domnul Ciolacu a pus piciorul pe grumazul Parlamentului şi l-a forţat să treacă repede proiectul legii pensiilor. Vom avea marţi după-amiază plen. USR consideră că o lege aşa de importantă trebuie dezbătută în Parlament. Să faci în 24 de ore ceea ce nu a făcut Guvernul în luni de zile este aberant. USR va decide cum abordăm în comisii şi plen o lege aşa de importantă şi forţată prin Parlament fără niciun fel de justificare. Situaţia este de neacceptat din punct de vedere procedural", a afirmat, luni, liderul grupului senatorilor USR, Radu Mihail, potrivit Agerpres.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Citește și
Pensie
Ministrul Muncii: Peste trei milioane de români, pe simulărie noastre, vor avea pensii mai mari în 2024

Potrivit proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate - studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică.

Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult