Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un europarlamentar vrea ca toate cheltuielile României pentru Moldova și Ucraina să fie scoase din calculul pentru deficit

Your browser doesn't support HTML5 video.

În toiul discuțiilor despre cum să fie redus deficitul uriaș de la buget, un europarlamentar solicită ajutorul Comisiei Europene.

A trimis o scrisoare șefei Executivului de la Bruxelles, în care cere ca toate cheltuielile făcute de țara noastră pentru Ucraina și Republica Moldova după declanșarea războiului să fie scoase din calculul privind deficitul.

Măsura se dorește a fi aplicată la nivel european inclusiv marilor donatori europeni pentru Ucraina, ca Germania și Polonia.

În scrisoarea adresată președintelui Comisiei Europene, europarlamentarul PSD Victor Negrescu propune ca toate cheltuielile privind ajutorul umanitar, logistic și militar oferit Ucrainei și Republicii Moldova să nu fie luate în calculul deficitului bugetar.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: ”Vom amenda bugetul european pe anul viitor, sperăm ca în rezoluția Parlamentului European și ca subiectul să fie susținut de întregul Legislativ. Am discutat cu alți colegi eurodeputați, cred că există o masă critică suficientă pentru a susține această propunere până la capăt, pentru ca ea să devină aplicabilă încă de anul acesta. Există un precedent, CE a amendat cadrul fiscal în contextul pandemiei, vorbim de o continuare a acestei flexibilități”.

Citește și
Uniunea Europeana
CE recomandă României să pună capăt deficitului bugetar excesiv până în 2024 şi să reducă ajutoarele pentru energie

Institutul german pentru economie mondială Kiel a făcut și o comparație între statele donatoare pentru Ucraina, chiar dacă unele costuri nu sunt incluse - precum cele militare.

De la izbucnirea războiului și până la finele lunii mai, anul acesta, România a cheltuit pentru refugiați 1,6 miliarde de euro.

România a depășit pragul de deficit acceptat de CE, de 3%

Vedem că Polonia a dat peste 15 miliarde de euro, fiind țara către care s-au îndreptat cei mai mulți refugiați - peste 12 milioane de ucraineni au trecut granița spre Polonia, pe când la noi - undeva la 4 milioane. Pe locul secund în topul donatorilor este Germania, cu aproape 14 miliarde de euro. Banii cheltuiți de noi au fost pentru cazare, masă, transport, dar și pentru servicii medicale și educaționale.

Pentru Republica Moldova, Guvernul României a alocat peste 100 milioane de euro numai anul acesta, bani necesari acoperirii facturilor la gaz, dar și lucrărilor de modernizare a infrastructurii.

România a depășit în ultimii ani pragul acceptat de Comisia Europeană pentru deficit, de 3% din Produsul Intern Brut, așa că orice nouă păsuire ar fi doar pe termen scurt, spun economiștii.

Adrian Codîrlașu: ”UE poate face derogări pentru perioade scurte. Politica UE este de a ajuta Ucraina și Republica Moldova, aceste țări au nevoie mare de ajutor financiar”.

Între timp, ca să nu piardă din fondurile europene, Guvernul trebuie să-i convingă luna aceasta pe oficialii de la Bruxelles că poate să readucă deficitul bugetar, care a trecut de 40 de miliarde de lei, la jumătatea anului. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult