Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bani de la stat pentru partide. PSD este anchetat cu privire la cum i-a folosit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-un an cu două rânduri de alegeri, partidele își rotunjesc substanțial veniturile din bugetul generos al statului.

Din luna mai, în visteria formațiunilor care au reprezentare în Parlament intră mai mulți bani decât în lunile trecute, ca urmare a unei modificări a legii de finanțare.

Social-democrații sunt cei care primesc cel mai mult și tot ei constituie subiectul unei anchete. Procurorii DNA investighează modul în care au fost cheltuite fondurile în trecut.

Calculate în funcţie de numărul de parlamentari şi de primari, subvenţiile pe care statul pe plăteşte lunar partidelor politice au crescut constant, din septembrie anul trecut şi până acum. În luna aprilie, sumele intrate în conturile formaţiunilor parlamentare au fost cele mai mari de la începutul anului. E adevărat, conţin şi restantele pe care Autoritatea Electorală le-a acumulat din cauza adoptării cu intarizere a bugetului de stat.

Partidele politice vor primi în acest an de la bugetul de stat peste 270 de milioane de lei. Este o sumă mult majorata faţă de anii trecuţi, iar social-democraţii se bucură cel mai tare de această creştere. Pe lângă cotizaţiile strânse de la membrii din ţară, PSD va primi lunar de la stat 12 milioane de lei. Sumele pentru liberali sunt la jumătate, iar USR-ul, aproximativ două milioane.

Citește și
sectie de votare
Alegeri europarlamentare 2019. Unde votează diaspora: lista secțiilor de votare din străinătate

De altfel, PSD este în mijlocul unui scandal de corupţie. Trezorierul partidului, Mircea Drăghici, este anchetat de DNA pentru că ar fi încercat să îşi cumpere cu banii PSD o vilă în Pipera şi o limuzină pentru soţia lui.

Drăghici este şi cel care a modificat legea finanţării partidelor politice. De aceste creşteri se bucură şi restul formaţiunilor politice. Liberalii primeau la începutul anului 3,5 milioane de lei, dar din această lună, sumă se va dubla.

La fel şi în cazul USR. Liderii uniunii şi-au somat şi membri să achite cotizaţiile către partid, acestea fiind cuprinse între 10 şi 30 de lei pentru susţinătorii simpli, şi 1000 de lei pentru parlamentari.

"Avem o echipă de fund raising - încercam să adunăm resurse pe mecanismul acesta - donaţii şi împrumuturi", spune Dan Barna, președintele USR. 

Pentru prima dată în acest an, banii pe care partidele îi primesc de la stat pot fi cheltuiţi pentru campania alegerilor europene. Candidaţii au însă şi dreptul la sponsorizări şi donaţii, iar celor care câştigă mandatul statul le decontează cheltuielile dovedite cu acte.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult