Taxe pentru toată lumea. Care sunt variantele de impozitare propuse guvernanți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Curând, nimeni nu ar mai fi scutit de la plata contribuției la sănătate. Iar cei care lucrează pe cont propriu, ca persoane fizice autorizate, ar urma să achite mai mulți bani la stat.
Toate măsurile vor fi discutate la Bruxelles înainte să fie adoptate și aplicate din octombrie, potrivit unor surse politice.
În cazul locuințelor de lux, cu o valoare de peste 500.000 euro, o variantă discutată este ca impozitul să fie de 0,3%. Dacă locuința este luată cu credit, atunci impozitul se aplică la contribuția proprietarului. De pildă, la o locuință de 900.000 de euro, cumparată cu un credit de 300.000, impozitul va fi pe restul de 600.000.
Mașinile scumpe, impozitateTot cu 0,3% ar urma să fie impozitate și mașinile care costă peste 75.000 euro. Asta înseamnă că, la o mașină de 80.000 de euro, impozitul ar fi de 240 de euro.
În privința angajaților din agricultură, construcții și industria alimentară, cu salarii brute sub 10.000 de lei, adică 5.850 de lei, intenția ar fi să rămână scutiți de impozitul pe venit și de contribuția la pilonul 2 de pensii. Ceilalți nu vor mai fi scutiți pentru suma ce depășește pragul. Se dorește în schimb ca toți acești angajați să achite contribuția la sănătate - CASS - indiferent de cât au venitul.
Iar în cazul IT-iștilor, impozitul pe venit se va aplica doar celor care au salarii brute de peste 10.000 de lei. Ar urma să plătească mai mult la stat și cei care lucrează pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată - PFA, precum consultanții și avocații. Aceștia vor plăti CASS pentru întreg venitul, dacă e mai mare de 24 de salarii minime, cât e pragul în prezent.
Deși deficitul la buget e uriaș, depășește 40 de miliarde de lei, noile masuri vor fi adoptate de Guvern abia după 21 august, pentru că după această dată trei miniștri - de la Finanțe, Proiecte Europene și Muncă - vor merge la Bruxelles să le discute cu oficialii Comisiei Europene. După ce primesc acordul intenția guvernului este ca modificările fiscale să intre în vigoare de la 1 octombrie.