PSD vrea să introducă taxa pe lux. Limuzinele și locuințele mai mari de 120 de mp ar putea fi supraimpozitate
Liderii PSD cer taxe în plus pentru românii cu averi mari, în timp ce liberalii resping deocamdată o eventuală supra-impozitare spunând că astfel de măsuri aduc a „comunism”. Însă și unii, și alții au căzut de acord, cel puțin neoficial, că premier poate fi generalul în rezervă Nicolae Ciucă. Singurul care se opune este Florin Cîțu.
Dornici să își onoreze promisiunile electorale de creștere a pensiilor, alocațiilor și salariilor, social democrații caută surse de finanțare.
În negocierile cu PNL, liderii PSD au propus, pe de o parte, impozitarea progresivă a veniturilor. Asta ar însemna că cei cu salarii mici să fie avantajați, iar cei cu venituri mari să plătească un impozit mai mare. Liberalii au respins vehement renunțarea la cota unică, așa că PSD a venit cu altă variantă: taxa pe lux.
Asta ar însemna un impozit pe proprietățile considerate valoroase, precum vile, limuzine sau iahturi. PSD nu a propus însă și un prag de la care să pornească suprataxa.
Potrivit unor surse politice, liberalii au cerut că luxul să fie definit, iar social democrații ar fi sugerat ca suprataxa să fie introdusă, de pildă, la proprietăți imobiliare mai mari de 120 mp. Acest prag a fost respins categoric de PNL.
„Chestiunile egalitariste ţin de o altă perioadă, ţin de comunism. Noi trăim în capitalism”, a declarat Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL.
Cu banii încasați dintr-o astfel de suprataxare, liderii PSD vor să crească pensia minimă la 1.000 de lei, salariul minim să fie majorat cu 250 de lei, iar alocațiile să ajungă la 300, respectiv 600 de lei.
„PSD nu va renunța la majorarea veniturilor, iar procentul de creștere a pensiilor pe care social-democrații îl susțin este de 11%. Noi avem soluția, sursa, dar după întâlnirea finanțiștilor din PSD și PNL veți afla și sursa de finanțare”, a declarat Marius Budăi, deputat PSD.
Deși discuțiile s-au blocat la capitolul finanțe, negocierile continuă la capitolele Muncă, Agricultură și Justiție. Șeful statului i-a chemat pe liderii partidelor la discuții informale pentru a conveni și numele de premier. Cel mai probabil, acesta va fi tot Nicolae Ciucă. Mai rămâne împărțirea concretă a funcțiilor, lucru care ar urma să se întâmple la sfârșitul săptămânii. Noul guvern ar putea fi învestit săptămâna viitoare.