Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Taxa de solidaritate creează tensiune în coaliție: „Înjumătățește practic profiturile companiilor"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sunt tensiuni în coaliție pentru taxa de solidaritate, prin care firmele cu cifra de afaceri mare ar fi obligate să contribuie la stat. Măsură propusă de UDMR și susținută de PSD nu este acceptată de liberali.

"Ne-am angajat prin programul de guvernare să nu introducem taxe noi și așa vom face", a susținut premierul Nicolae Ciucă.

Pentru a acoperi însă cheltuielile asumate de PSD pentru măsuri sociale, ministrul Finanțelor lucrează la un buget din care ar putea să dispară unele deduceri fiscale.

În discuțiile private purtate cu liderii coaliției de guvernare aseară, președintele Klaus Iohannis le-ar fi dat undă verde să găsească resurse pentru a acoperi minusul adus de majorarea pensiile și alocațiilor. Liberalii nu sunt de acord cu taxa de solidaritate așa că se pare că va fi amânată.

Nicole Ciucă, premierul României: “Exact ce am asumat în programul de guvernare. Anul acesta nu vom avea această taxa. Vă rog să ne dați voie să finalizăm bugetul și acolo veți vedea de unde am găsit bani”.

Citește și
cladire birouri
Mediul de afaceri, despre ”taxa de solidaritate”: „Politicienii să îmbunătățească în primul rând colectarea taxelor”

Anunțul vine după ce vestea că ar putea plăti o astfel de taxă a dat peste cap calculele marilor companii. Camera de comerț americană în România, de pildă, a cerut public renunțarea la taxa de solidaritate.

Ionuț Simion, președinte AMCHAM: “O astfel de taxă calculată ca procent din cifra de afaceri înjumătățește practic profiturile companiilor. Să nu uităm, de pildă, companiile din industria de retail au un profit în jur de 2% din cifra de afaceri. Vorbim de milioane, zeci de milioane pe care ar trebui o companie să le plătească, gândiți-va câte locuri de muncă pot fi create cu acești bani”.

Totuși, guvernanții trebuie să găsească noi resurse pentru proiectul de buget. Acum se discuta inclusiv despre renunțarea la unele facilități fiscale acordate unor sectoare, cum ar fi cele din IT sau construcții.

Angela Roman, Coaliția pentru Dezvoltarea României: “Zice că mediul de afaceri se uită la toate aceste zvonuri care nu fac decât să îndepărteze investitorii... ei caută predictibilitate și stabilitate, ori la noi la fiecare final de an se caută surse să completăm bugetul care nu iese”.

Până luni, ministrul de Finanțe trebuie să vină cu soluții pentru a acoperi găurile din buget. În discuții neoficiale politicienii au vorbit și despre un sistem mai eficient de colectare a taxelor. Un exemplu ar fi eliberarea de vouchere electronice de vacanță de la 1 ianuarie. Însă o parte din investițiile estimate acum la 7% din PIB ar putea mutate pe hârtie la PNRR, pentru a fi făcute din bani europeni.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult