Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tăriceanu, despre asumarea răspunderii Guvernului: „Este scurtcircuitat Parlamentul”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că practica asumării răspunderii Guvernului "scurtcircuitează" Parlamentul, motiv pentru care trebuie să fie "extrem de rară şi bine cântărită".

"Chiar dacă tema pentru azi este una pe care ALDE o susţine, alegerea primarilor în două tururi, am considerat nepotrivită modalitatea de asumare a răspunderii. Prin acest fel este scurtcircuitată instituţia care este destinată dezbaterii democratice şi adoptării legilor şi modificării lor, adică Parlamentul, care este singura instituţie democratică a ţării, şi acest lucru duce la slăbirea parlamentarismului şi e un lucru pe care îl regret. Practica asumării răspunderii trebuie să fie una extrem de rară şi bine cântărită şi trebuie să ţină cont de deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale", a afirmat Tăriceanu, miercuri, la Parlament.

Guvernul şi-a angajat, miercuri, în şedinţa comună a Parlamentului reunit în sesiune extraordinară, răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, transmite Agerpres.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

PSD a anunţat deja că va depune moţiune de cenzură.

Citește și
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu: ”De ziua mea am primit un plic. Sunt suspect într-un dosar penal”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult