Surse: Tensiuni în coaliție, din cauza bugetului. Miniștrii USR-PLUS ar fi cerut bani mai mulți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Șeful statului le-a trasat clar ca România să NU depășească un deficit de 7%.
Ca să se asigure că PNL, USR și UDMR ajung la un consens în cel mai scurt timp, șeful statului i-a convocat la discuții pe liderii celor trei formațiuni. Până acum, aceștia au pregătit variante de buget pentru fiecare minister în parte, doar că, adunate, ar conduce la un deficit enorm: – 11% din PIB.
Efectul ar fi catastrofal, le-ar fi spus președintele, care le-a cerut să se înțeleagă rapid și să nu depășească 7... 7,2%, ceea ce a însemna un gol în buget de 78 de miliarde de lei.
Florin Cîțu, prim-ministru: "Nu există tensiuni, există doar ce am cerut și trebuie să livrăm – reforma. Pot să fie cereri mai mari, dar bugetul trebuie să fie în niște limite. Voi monitoriza execuția bugetară și voi da ce limite sunt. Ambițiile sunt foarte mari la început, cu execuția va fi o problemă.”
Surse liberale susțin că în negocierile privind bugetul, premierul s-ar fi lovit de insistența miniștrilor USR-PLUS, care au cerut mai mulți bani decât anul trecut pentru toate portofoliile pe care le conduc.
Dan Barna, președinte USR: "Discuții firești, nu am simțit vreo tensiune sau blocaj. Sunt adoptate limite în jurul cărora trebuie să ne încadrăm, restul sunt chibițeli bugetare".
Florin Roman, deputat PNL: "În coaliție, fiecare încearcă să își tragă partea leului, cred că vor găsi maturitatea pentru a stabili niște priorități și a le respecta toată lumea. Dacă te uiți doar la venituri și nu și la ce poți renunța, există premisele unui blocaj".
Klaus Iohannis le-a cerut liderilor coaliției să folosească banii europeni, iar proiectele, fie începute fie aflate în faza de licitație, să fie susținute din fonduri puse la dispoziție de uniune.
Attila Cseke, ministrul Dezvoltării: "În primul rând dorim să asigurăm o continuare a investițiilor, pe de altă parte nu e niciun secret, trebuie să încercăm noi toți să vedem care sunt acele proiecte care pot fi finanțate prin bani europeni".
Cei de la PSD au făcut și ei un proiect paralel de buget. Unul de vremuri bune, în care propun ca salariul minim să fie majorat la 2460, iar punctul de pensie să fie majorat până la 1875 de lei, ceea ce ar presupune o cheltuiala de 24 de miliarde de lei din buget. În varianta PSD, nu cresc taxele și nici nu apar altele noi.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Inițial, legea bugetului de stat trebuia să ajungă în Parlament până la finele acestei luni, dar termenul s-a amânat de mai multe ori, textul urmând să fie gata în aproximativ două săptămâni. ”
În acest timp, ar trebui să se decidă și soarta pensiilor. Premierul a evitat să spună cu cât se vor mari. A declarat doar că deja cheltuielile pentru pensii sunt mai mari anul acesta față de 2020.