Surse - Scenariu de coșmar la PNL dacă Nicolae Ciucă nu ajunge în turul II la prezidențiale. Ședință tensionată cu Iohannis
Your browser doesn't support HTML5 video.
„Dacă domnul Nicolae Ciucă nu ajunge în turul II al alegerilor prezidențiale, atunci va fi un adevărat dezastru. Vom lua sub 15% și vom avea doar circa 80 de parlamentari. Dezastru”, au declarat pentru Știrile ProTV surse politice care au participat la această întâlnire.
„Dacă domnul președinte (al PNL, n.r.) ajunge în turul II atunci PNL va lua 25% la alegerile parlamentar și va avea o echipă de 120 de parlamentari”, ne-au precizat sursele.
Liderii liberali l-au ascultat, cu atenție, pe Klaus Iohannis, care s-a declarat supărat și dezamăgit de felul în care imaginea și prestanța lui dar și a partidului au fost percepute de public, conform sursei citate.
La alegerile locale din iunie anul acesta PNL a obținut 29% din voturi la primării și 29,15% la consiliile județene. La europarlamentare PNL a mers pe listă comună cu PSD, partenerul de guvernare. Împreună au obținut 48,55% dintre voturi, vizibil mai puțin decât dacă ar fi candidat separat.
La alegerile parlamentare trecute, din 2020, PNL a obținut circa 25% dintre voturi, aproape de cele 29% ale PSD și cu circa 10 puncte procentuale peste USD PLUS (care a luat 15%).
În acest moment, PNL acuză PSD de „blat” cu AUR, respectiv că social-democrații vor să îl ajute, cu voturi, pe George Simion să ajungă în turul II al alegerilor prezidențiale, în locul liderului liberal Nicolae Ciucă.
Printre temele foarte sensibile pentru imaginea PNL din ultima perioadă s-a numărat și „legea Iohannis”, respectiv un amendament adus de parlamentarii PNL la legea alegerilor care i-ar fi permis liderului de la Cotroceni să candideze pe listele național-liberalilor fără a-și da demisia din funcția de președinte al României.
La finalul a circa două săptămâni de discuții mai mult de la distanță între PSD și PNL amendamentul a fost „uitat” în sertarele de la Parlament, poziția oficială a PSD, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, fiind că nu se pot da legi „pentru o singură persoană”.
Sfârșitul oficial al discuției a fost marcat chiar de Klaus Iohannis, care a declarat public că nu a cerut un astfel de amendament și că nu dorește o astfel de modificare a legii.
Puteți urmări discursul mai jos
Cel lăsat „în off-said” în acest scandal a fost liderul PNL Nicolae Ciucă, cel care a militat în favoarea amendamentului și a și declarat că acest amendament ar fi fost discutat și acceptat de PSD încă din primăvara acestui an, înțelegere negată de către social-democrați.
În acest moment liberalii și social-democrații guvernează împreună pentru a nu „destabiliza” mediul politic înainte de alegeri, după cum au declarat liderii celor două formațiuni. Cei doi lideri nu se mai întâlnesc, însă, în tradiționala ședință a coaliției.