Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surse: PSD-PNL a decis să prelungească plafonarea şi compensarea preţurilor la gaze și energie

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns, marţi, la un acord de principiu pentru reducerea accizei la carburanţi, precum şi pentru prelungirea actualei scheme de plafonare şi compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale după 1 aprilie.

Surse politice au precizat pentru Știrile Pro TV că plafonarea prețurilor ar urma să rămână în vigoare în aceeași variantă ca acum - ”pentru o perioadă lungă de timp” - respectiv 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi 0,31 lei la gazele naturale.

Aceste măsuri ar fi, însă, doar un preambul la discuțiile care vor urma despre piata reglementată - mai spun sursele respective.

De asemenea, liderii PSD-PNL-UDMR au ajuns la acord și în ceea ce privește reducerea accizei la carburanți la jumătate, pentru câteva luni, cu aplicare înainte de 1 aprilie.

Nu în ultimul rând, coaliția de guvernare ar fi căzut de acord și asupra instituirii unui plafon al adaosului comercial pe tot lanțul.

Citește și
Virgil Popescu
Ministrul Energiei: Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina

Câteva dintre aceste informații au fost confirmate și de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

”Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii.

Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populația și firmele românești de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an.” - a anunțat ministrul pe Facebook.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult