Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PNL a depus un amendament de modificare a legii în Parlament, astfel încât Klaus Iohannis să ajungă parlamentar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a confirmat, miercuri, informația prezentată anterior pe surse de ȘtirileProTV.ro, privind depunerea în Parlament a unei inițiative de modificare a legii privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

Liberalii vor să completeze articolul 52, alin. 5 din legea 208/2015, astfel încât partidele politice să poată susține pe listele lor și candidați independenți.

(5) “Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidaţi depuse de partidele politice, alianţele politice sau alianţele electorale. Nu se admit nici liste de candidaţi independenţi.” - este forma actuală a articolului.

Această modificare este dorită de liberali pentru a-i permite președintelui României, Klaus Iohannis, să se înscrie ca independent în cursa pentru alegerile parlamentare.

Sursele ȘtirileProTV.ro au precizat că inițiativa legislativă ar urma să treacă de Senat săptămâna viitoare, iar apoi va ajunge și la deputați.

Citește și
Elena Lasconi
Elena Lasconi, despre cum va fi recompensat Klaus Iohannis ”pentru ultimii 10 ani de lene și inactivitate”

PSD înclină să susțină proiectul, mai arată sursele respective.

Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a evitat să spună clar - miercuri - dacă ”participă” cu parlamenteraii săi la acest plan al colegilor de guvernare și din Parlament: ”Îmi cer scuze, nu am discutat, deoarece domnul Iohannis, presupun, că nu nu vrea că candideze pe listele PSD-ului.”

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre o eventuală candidatură la alegerile parlamentare, pentru Senat, din partea PNL.

Şeful statului a râs şi a răspuns: ”Multumesc!”.

Ce prevede prima variantă a amendamentului care este pregătit de parlamentarii PNL pentru președintele Klaus Iohannis:

”Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și aceea de președinte”.

Liberalii și-au pregătit argumentele și vor arăta că președintele României este singurul cetățean din țară ale cărui drepturi sunt restrânse de legislația electorală și că, deși această legislație este modificată cu 6 luni înainte de vot, contrar recomandărilor comisie de la Veneția, ea este făcută în sensul lărgirii unor drepturi - mai spun sursele politice pentru Știrile Pro TV.

”Dispoziția legală instituie la modul absolut aceasta interdicție deși există cel puțin o situație care, nereglementată, constituie o veritabilă încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, respectiv a dreptului constituțional de a fi ales prevăzut de art.37 din Constituție.

Situația care este necesară a fi reglementată în procedura de urgență este situația Președintelui României, aflat în exercitarea mandatului, care nu are dreptul de a candida la alegerile generale în cazul în care alegerile pentru Senat și Camera Deputaților se desfășoară în același an cu data la care ajunge la termen mandatul de președinte pe care îl exercită” - se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult