Surse: Liderii coaliției PSD-PNL au căzut de acord să modifice pensiile speciale, pentru ca România să nu piardă banii PNRR
Astfel, conform surselor citate, în ședința care a avut loc duminică seara, s-a decis ca ministerele Justiției, Administrației și Internelor, Transporturilor și Apărării Naționale să depună amendamentele necesare la legea pensiilor.
Liderii politici au agreat următoarele idei, care ar trebui transpuse în lege până miercuri, când proiectul privind legea pensiilor speciale riscă să treacă tacit de Senat. Ulterior, proiectul va merge pentru dezbatere în Camera Deputaților.
-► pensia nu trebuie să mai depășească salariul aflat în plată în timpul activității
-► partea de necontributivitate a pensiei speciale se va impozita cu 15%
-► pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflației, la fel ca celalalte pensii, și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem
-► pensiile speciale ale membrilor CSM, după un mandat, vor dispărea
- ► cumulul pensie specială cu salariul de la stat nu se mai permite
-► angajații din apărare și ordine publică vor avea eliminate din baza de calcul cinci dintre sporurile pe care le primeau
România riscă să piardă 3 miliarde de euro din cauza pensiilor specialeReforma pensiilor speciale este unul dintre obiectivele majore pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a depune la Comisia Europeană solicitarea numărul 3 din PNRR.
Practic, în cazul în care autoritățile nu vor ajunge la un consens, agreat cu Comisia Europeană, România riscă să piardă o parte din banii pentru tranșa a treia, care este în valoare de 3 miliarde de euro.
Până acum, aceste modificări nu s-au făcut deoarece PSD și PNL nu s-au înțeles în privința modificărilor. În timp ce liberalii susțin că pensiile militarilor trebuie menținute la același nivel și dau exemplu altor state europene, unde personalul din armată beneficiază de astfel de drepturi, social democrații sunt de acord cu diminuarea lor.
Așa se face că la ședința la care ar fi trebuit amendată legea, miniștrii PNL au refuzat inițial să participe. Ajunși totuși la discuții, NU au vrut să prezintă amendamente.
Într-o scrisoare transmisă autorităților de la București, oficialii Comisiei Europene spun că proiectul de lege depus în prezent în Parlament are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile.
Mai mult, Executivul european a propus și metode noi de calcul.
De exemplu, Comisia sugerează ca în cazul pensiilor militare, rata de înlocuire, adică procentul pe care pensia îl reprezintă din salariu, să fie de 45 la sută, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din toată cariera.
În proiectul din Parlament, pensia reprezintă 65 % din veniturile realizate în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de serviciu.
În acest moment, în plată, sunt aproximativ 200.000 de pensii militare.
Și în privința magistraților, adică judecători și procurori, Comisia Europeană susține că autoritățile trebuie să stabilească un cuantum al pensiei mai mic, dar și o perioadă mai mare de activitate în funcție.
În prezent, potrivit datelor de la Casa de Pensii, statul plăteste pensii pentru aproximativ 5.000 de procurori și judecători. În cazul lor, pensia medie este de aproximativ 20.000 de lei.
În privința acestor categorii, politicienii propuneau impozitarea sumei care nu se baza pe contributivitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana , PSD , PNL , pensii speciale , pensii , Parlament
Dată publicare: 27-03-2023 11:05