Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Camera Deputaților a sesizat CCR asupra unui conflict juridic între Parlament și Parchetul General

Curtea Constituţională a României a înregistrat sesizarea venită din partea Camerei Deputaţilor privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public, au precizat oficiali ai CCR, citați de Agerpres.

”În data de 8 octombrie 2018, Curtea Constituțională a fost sesizată de către Președintele Camerei Deputaților cu o „cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de-o parte, și Parlamentul României, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte”.

Sesizarea constituie obiectul Dosarului nr.1494E/2018. Conform procedurii prevăzute de art.35 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a fost stabilit termenul de 22 octombrie 2018 înăuntrul căruia părțile aflate în conflict își pot exprima, în scris, punctul de vedere asupra conținutului conflictului și a eventualelor căi de soluționare a acestuia. Termenul pentru ședința de judecată va fi stabilit la o dată ulterioară, în conformitate cu prevederile art.35 alin.(2) din Legea nr.47/1992: ”(2) La data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict. Dezbaterea va avea loc la data stabilită de preşedintele Curţii Constituţionale chiar dacă vreuna dintre autorităţile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere”, potrivit unui comunicat remis de CCR.

Anterior, surse parlamentare citate de Agerpres au declarat că  sesizarea a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, în condiţiile în care Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile, pentru data de 8 octombrie, lui Iordache.

Este vorba despre protocoalele din 2009 şi 2016, despre care PSD consideră că au dat puteri sporite SRI-ului, transformându-l în organ de urmărire penală.

Citește și
Florin Iordache
Iordache, despre protocoalele secrete: Ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional

Informaţia privind intenţia sesizării CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament a fost confirmată și săptămâna trecută de Iordache.

"Acest protocol din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală, dacă SRI se referea la infracţiuni de siguranţă naţională.", a spus Iordache.

În opinia lui Iordache, prin protocolul din 2009, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare. 

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a precizat duminică, într-un răspuns primit de la Ministerul Justiţiei, că Ministerul Justiției are încheiate două protocoale clasificate cu Serviciul Român de Informaţii.

Însă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus luni că sunt "blamate" doar protocoalele care au avut implicaţii în activitatea de înfăptuire a justiţiei, nu şi cele care sunt benefice formării profesionale.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult