Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Starea de alertă expiră după 15 iunie. Ce condiții pune PSD pentru prelungire

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stare de alertă pentru cel mult 15 zile, deschiderea restaurantelor din hoteluri, a bisericilor și a spitalelor. Acestea sunt condițiile pe care le pun social-democrații.

Este cu totul diferit de ceea ce își dorește Guvernul. Președintele și premierul au făcut apel la majoritatea parlamentară, să încuviințeze menținerea restricțiilor încă 30 de zile.

Cinci condiții au pus cei de la PSD ca se voteze starea de alertă: să se deschidă spitalele pentru bolnavii cronici, bisericile și restaurantele din hoteluri, și să nu se mai facă achiziții fără licitație. Chiar dacă toate aceste puncte ar fi îndeplinite, liderii social-democrați ar fi de acord cu menținerea restricțiilor doar 15 zile.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: "Susţinem o stare intermediară, pe o perioadă strict limitată în timp, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi nimic mai mult".

Nu doar social-democrații s-au poziționat pentru ridicarea stării de alertă. Formațiunile conduse de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, dar și UDMR-ul și USR, au cerut date științifice despre numărul cazurilor. Unii chiar au acuzat Guvernul că manipulează cifrele.

Citește și
Marcel Ciolacu
PSD vrea o stare de alertă ”de maximum 15 zile”, nu de 30 de zile cum a anunțat Orban

Ludovic Orban, prim-ministru: "Am încredere că va există o majoritate în Parlament care să înţeleagă nevoia prelungirii stării de alertă şi care să înţeleagă faptul că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală".

Social-democrații au spus și în trecut că nu votează documente venite la Guvern, după care, ulterior, s-au răzgândit. De această dată, în interiorul formațiunii sunt lideri cu păreri tranșante, care i-au reproșat deja lui Marcel Ciolacu atitudinea prea îngăduitoare față de Executiv și au cerut ca partidul să își asume ridicarea tuturor restricțiilor.

Nu este și părerea liderului interimar. De aceea a cerut o consultare cu toți șefii de organizații. În orice caz, săptămâna viitoare Parlamentul ar putea vota starea de alertă cu totul diferit de ceea ce își dorește Ludovic Orban.

Starea de alertă expiră după 15 iunie, iar marți Executivul ar trebui să adopte hotărârea prin care se prelungesc restricțiile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult