Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PSD și PNL vor comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Ciolacu vrea și candidat unic PSD la Cotroceni

Your browser doesn't support HTML5 video.

În ședințe separate, conducerile PNL și PSD au ajuns la concluzia că cel mai bun scenariu pentru acest an electoral ar fi ca alegerile europarlamentare să fie organizate în iunie împreună cu localele.

Decizia va fi analizată și luată de coaliția de guvernare.

În plus, social democrații ar vrea un acord politic cu liberalii, prin care ambele formațiuni se angajează să susțină un calendar clar al celor 5 runde de alegeri, cu candidați comuni în orașele mari, dar și cu un candidat unic de la PSD la președinție.

Organizarea alegerilor europarlamentare pe 9 iunie, simultan cu cele pentru primari și președinții de consilii județene a fost ideea celor de la PSD, agreată de liberali. Nicolae Ciucă, președinte PNL: ”A existat o analiză şi în final fiecare şi-a prezentat punctul de vedere, susţînând că o variantă posibilă şi benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu locale.”

Prin comasarea acestor alegeri, liderii coaliției mizează pe o prezență mai mare la urne și astfel s-ar reduce din procentele partidelor extremiste. Dar PSD a cerut și un acord politic în care să fie asumat calendarul celor cinci runde de alegeri din 2024.

Citește și
Augustin Zegrean
Fostul președinte CCR despre comasarea alegerilor: ”Se poate face, dar numai încălcând legea”

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Eu unul singur doresc de la partenerii de coaliție - un calendar al acestor alegeri. De la masa negocierilor trebuie să se ridice amândoi care negociază mulțumiți. Cred că ar trebui să stăm mai așezat de vorbă și să ne hotărâm mai bine ce dorim - dacă acesată coaliție să fie și după 2025.”

Președintele PSD face aluzie la o discuție pe care, împreună cu Nicole Ciucă, ar fi avut-o cu președintele Klaus Iohannis. Surse politice susțîn că șeful statului ar fi agreat scenariul unui plan pe 10 ani în care cele două formațiuni să aibă un candidat comun la prezidențiale, inițial unul de la PSD susținut de PNL pentru ca la următoarele alegeri să procedeze invers.

Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte PNL: ”Instinctiv îți vine să spui nu, fiecare e dispus să tragă pentru candidatul lui, dar depinde de ce negocieri se vor purta, dacă sunt negocieri reciproc avantajoase e posibil să tragi și pentru celălalt.”

În ședința PSD s-ar fi discutat și despre candidați comuni în mai multe orașe mari ale țării. De exemplu, la Primăria Generală a Capitalei, la primăria sectorului 1, dar și la Brașov, Târgu Mureș, Bacău și Satu Mare.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD: ”Poate să fie și acest scenariu - o parte a coaliției să dea un candidat comun la funcția de președinte, să fie un candidat comun la primăria Timișoara, să avem discuții legate de tot felul de alianțe puctuale”.

În ceea ce privește Capitala, Gabriela Firea s-a arătat din nou foarte iritată că Marcel Ciolacu ezită să o numească oficial candidat al partidului.

Gabriela Firea, președinte PSD București: ”Am procentul cel mai mare. Dacă de la doamna Firea candidatul cu certitudine am ajuns la candidatul deocamdată, ieri candidatul momentan, astăzi cine știe ce mai devin, eu propun să fim sinceri cu noi și să fiu candidat la candidatură”.

Problema este că și liberalul Sebastian Burduja vrea să conducă Bucureștiul.

Sebastian Burduja, vicepreședinte PNL: ”În momentul în care mi-am asumat președintia filialei București, mi-am asumat și o candidatură la Primăria Generală pe care sunt convins că pot să o câștig”.

Dacă nu vor agrea cu PNL acordul politic solicitat, cei din PSD susțin că toate discuțiile despre comasarea alegerilor vor înceta.

Ambele ședințe au fost întârziate de protestul organizat de partidul lui George Simion. Parlamentari, consilieri ai acestora, dar și simpli cetățeni invitați de AUR au intrat cu afișe în săli.

Scandalul s-a stins în cele din urmă, fără incidente serioase.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult