Măsură surprinzătoare a președintelui Iohannis: ”Am luat decizia să suspend ședința CSAT”. VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Președintele României a criticat faptul că rectificarea bugetară prevede tăieri de bani în domeniul securității României.
”Spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securității naționale, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat.”
Klaus Iohanis este de părere că aceste decizii ale Guvernului Dăncilă nu reprezintă altceva decât o șicană politică.
”Să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate, decât eventual printr-o sintagmă de tip șicană politică.
Să se revină la discuții, la colaborări, și imediat ce situația va fi remeiată se va putea obține avizul CSAT.
Vreau să subliniez în această conjunctură că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare.” - a spus președintele României.
El a amintit că avizul CSAT nu este unul facultativ.
Direct vizate de rectificarea bugetară sunt bugetele Ministerului Apărării, Ministerului de Interne şi ale patru servicii secrete - SRI, SIE, SPP şi STS - acestea fiind cele care ar urma să piardă până la 11% din banii alocaţi iniţial.
Avizul CSAT este un act obligatoriu în procedura de aprobare a rectificării, dar odată obţinut, chiar dacă e negativ, el este consultativ - adică Executivul poate decide să nu ţină cont de opiniile Consiliului.
Klaus Iohannis a criticat dur de la început rectificarea propusă de Guvern prin care și Preşedinţia ar avea bugetul tăiat cu 20%.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este condus de preşedintele ţării, secondat de premier, iar membrii sunt şase miniştri, împreună cu directorii SRI, SIE, şeful Statului Major şi un consilier prezidenţial.
Deciziiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se iau în consens, adică e nevoie de acordul tuturor membrilor pentru adoptarea unei hotărâri.
După decizia de convocare a CSAT, Executivul a susţinut că şeful statului blochează prima rectificare bugetară, ceea ce afectează negativ economia şi drepturi fundamentale ale românilor.
DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS:
”Bună ziua!
Deocamdată, s-a terminat ședința CSAT și o să revin imediat la acest „deocamdată”.
Tema pe care am discutat-o astăzi, singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern – rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituțiile din domeniul securității naționale.
Este obligație acest aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării atunci când se discută bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Asta ca să înțeleagă toată lumea că nu este în niciun caz o chestiune facultativă sau opțională, sau cum doriți.
Avem aici câteva date, pe care le-aș comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare bugetară puternic pozitivă. Adică s-au alocat mult mai mulți bani în plus decât în bugetul inițial. Așa a fost și prezentată rectificarea, așa s-a și dorit.
Totuși, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securității naționale, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat.
Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative în CSAT, înțelegând urgența și având în vedere solicitările din partea unor miniștri, am stabilit ședința CSAT mult mai repede, adică pentru astăzi.
Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, și mai optimistă rectificarea, deci se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă.
În aceste condiții, este inexplicabil – și nici nu a fost explicat - de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale.
Aceste chestiuni au fost prezentate și astăzi în CSAT. Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicații pentru aceste tăieri. Pe de altă parte, directorii serviciilor și instituțiilor ne-au prezentat situația din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că, în aceste condiții de tăiere, nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018.
Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obține consens, adică unanimitate în CSAT, și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară.
Având în vedere această situație, am luat decizia să suspend ședința CSAT deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută.
Pe de altă parte, nu putem să facem abstracție și nu dorim să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului.
Și atunci, prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip „șicană politică”.
Să se revină la discuții, la colaborări și, imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT.
Vreau să subliniez în această conjunctură că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare.
Am spus din capul locului că așa este, am spus din capul locului că este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă și nu există niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale.
România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Aceste lucruri le avem fiindcă avem instituții, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă.
În consecință, aștept, și asta le-am spus sigur membrilor Guvernului, să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, care elimină aceste tăieri inexplicabile, dacă vrem să fim oameni serioși.
Dacă dorim să insistăm pe niște șicane politice, atunci, sigur, lucrurile s-ar putea să se corecteze un pic mai greu.
Vă mulțumesc!”
Cea mai tensionată întâlnire între președinte și premier
A fost poate cea mai tensionată întâlnire dintre cei doi, după conflictul iscat pe tema rectificarii bugetare.
Guvernul a sperat ca la această ședința să existe consens, să se ajungă la o înțelegere - după ce în ultimele două săptămâni au fost mari tensiuni între Președinție și Executiv. După primul proiect al rectificarii, din luna august, președintele a criticat dur rectificarea propusă de Guvern, prin care Administrația Prezidențială pierde 20% din bani, și a acuzat guvernul de sabotaj bugetar.
De cealaltă parte, Guvernul a susținut că e nevoie de convocarea de urgență a CSAT, dar președintele a convocat acest Consiliu la două săptămâni de la această solicitare venită de la Palatul Victoria. În replică, Executivul a susținut că șeful statului blochează rectificarea bugetară și că, astfel, este afectată economia, iar președintele a reacționat spunând că guvernul minte și a acuzat guvernul Dăncila de incompetență.
Între timp, și în noul proiect al rectificarii bugetare cele patru servicii secrete - SRI, STS, SIE ȘI SPP - dar și Administrația Prezidențială au de pierdut. Avizul CSAT este consultativ, așadar Guvernul poate să ia în calcul sau nu propunerile făcute în această ședința.
După decizia de convocare a CSAT, Executivul a susţinut că şeful statului blochează prima rectificare bugetară, ceea ce afectează negativ economia şi drepturi fundamentale ale românilor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis , rectificare bugetara , pesta porcina , Cotroceni , viorica dancila , csat
Dată publicare: 04-09-2018 07:37