Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretul ținut de Iohannis despre candidatura la NATO, după „discuțiile bune” cu aliații: „Prefer să nu le spun public”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ajuns la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a declarat că a avut "discuții bune" cu aliații, după ce și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al Alianței Nord Atlantice.

Dar a refuzat să nominalizeze țările care l-ar susține pentru șefia NATO.

Klaus Iohannis, președintele României: „Fiecare stat vrea să facă anumite afirmații, dar ele să fie păstrate totuși în cadrul NATO. Vedeți, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabilește consensual, și atunci aceste discuții sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun public”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că abordarea sa în ceea ce privește viitorul NATO este ușor diferită de cea a principalului sau contracandidat, premierul olandez Mark Rutte, și a menționat că principalele aspecte care îi deosebesc sunt geografia și istoria.

Iohannis, elogiat de Rutte

El a mai subliniat că relația cu premierul olandez Mark Rutte e "absolut normală". În replică, premierul olandez a declarat că Iohannis este un om minunat.

Citește și
Giles Matthew Portman
Ambasadorul Giles Matthew Portman: Marea Britanie îl respectă mult pe Iohannis, dar îl susține pe Rutte la șefia NATO

Mark Rutte, premierul Olandei: „Este cu adevărat un om minunat. A fost președinte al României timp de 10 ani și îmi place să lucrez cu el. Este un lider foarte credibil al țării sale. Dar în ceea ce privește NATO, știi că nu voi spune nimic”.

Întrebat dacă vizează și o funcție europeană, președintele Iohannis a răspuns că se concentrează pe discuțiile pentru NATO.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult