Schimbări aduse de alegeri. Cei mai importanți baroni locali care au pierdut puterea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vrancea, considerată fieful lui Marian Oprișan, sau Giurgiu, aflat sub influența lui Nicolae Bădălău, au de luni, alți conducători politici. Pe mulți dintre acești lideri, învinși acum, i-ați văzut în campania "Județe la stăpân", a emisiunii „România, te iubesc”.
20 de ani, atât a stat Marian Oprisan în fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Cinci mandate a condus unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară. El nu este însă deloc sărac. Deţine mai multe proprietăţi, un domeniu impresionant şi maşini de lux. Nu se regăsesc în declaraţia de avere pentru că sunt pe numele mamei.
Noul preşedinte de consiliu judeţean, Cătălin Toma de la PNL, va avea o misiunea grea pentru că Oprișan va controla o armată importantă de primari. 43 au câştigat un mandat sub sigla PSD, spre deosebire de PNL, care are 27 de primari.
Şi oamenii senatorului PSD Nicolae Bădălău, baronul care controla judeţul Giurgiu, au pierdut şefia Consiliului Judeţean şi Primăria. Giurgiu este unul dintre cele mai slab dezvoltate judeţe din ţară. Mulţi oameni din judeţ n-au nici acum apă, canalizare şi gaze naturale.
Şi baronul de Constanța, Felix Stroe, a pierdut puterea într-unul dintre judeţele cu cele mai multe cazuri de corupţie din ţară.
Un alt baron local, senatorul Raducu Filipescu, a văzut cum oamenii lui au pierdut atâta primăria, cât şi Consiliul Judeţean Călăraşi.
Raducu Filipescu a fost mentorul senatorului PNL Iulian Dumitrescu. Înainte de cariera politică a făcut afaceri cu drumuri în judeţ.
Iulian Dumitrescu a câştigat anul acesta preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova din partea PNL. Îl înlocuieşte astfel în funcţie pe Bogdan Toader, omul PSD-istului Mircea Cosma.
Unii şi-au consolidat însă puterea. Dumitru Buzatu a fost reales pentru a treia oară preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, un alt județ foarte sărac din țară.
La Voluntari alegătorii au decis să-i mai dea un mandat lui Florentin Pandele, care conduce oraşul de 20 de ani.
Alegerile locale de anul acesta au readus la linia de start doi politicieni cu notoritate, amândoi cercetaţi de DNA în trecut. Lia Olguța Vasilescu, cea care a renunţat la fotoliul de primar al Craiovei în 2016, l-a câştigat din nou.
Şi Marian Vanghelie şi-a dorit o revenire la sectorul 5, pe care l-a condus timp de 16 ani. Acum 4 ani a pierdut alegerile pentru prima dată, duminică pentru a doua.
Faptul că mulţi baroni locali şi-au pierdut puterea e un semnal clar că oamenii din acele judeţe vor o schimbare. După 20 de ani de aşteptare, votul este de fapt o palmă dată unei clase politice care folosea funcţiile publice ca să se aşeze pe munţi de putere.
Oamenii vor normalitate, transparență şi mai ales prosperitate în judeţele care deşi au potenţial rămân poluri ale sărăciei în România.