Scenariul lansat de Orban, după excluderea din PNL: Mircea Geoană preşedinte, Klaus Iohannis premier
Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este autorul moral al excluderii sale din PNL, Ludovic Orban a explicat că Florin Cîţu nu ar fi candidat la preşedinţia PNL, dacă nu i-ar fi cerut şeful statului, notează News.ro.
"Da, este autorul moral a tot ce s-a întâmplat în România, după data de 1 iunie, de când şi-a anunţat Cîţu candidatura. Cîţu nu ar fi candidat, dacă nu i-ar fi cerut Iohannis să candideze, hai să fim cinstiţi (...) Tot ce s-a întâmplat în România, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, dar mai ales ce s-a întâmplat după 1 iunie, se datorează dorinţei lui Iohannis de a fi premier, după anul 2024. Da, nu vrea să se pensioneze domnul Iohannis", a declarat Ludovic Orban, duminică, la Prima TV.
Întrebat dacă crede că, după 2024, ar fi posibil ca Mircea Geoană să devină preşedinte al României, iar Klaus Iohannis premier, Orban a afirmat: "Da. Acum să vă explic de ce a ales Iohannis PSD. În primul rând că a mai fost o dată în poziţia asta. În 2009 (...) înţelegerea a fost Geoană preşedinte şi Klaus Iohannis premier din partea PNL. Deci nu este ceva nou, Iohannis nu are prea multă imaginaţie şi el a trăit chestiunea. De ce a ales PSD? Din mai multe motive. Practic, ca să iasă proiectul ăsta al lui Iohannis, premier în 2024".
Orban: Deci ăsta este planul lui Iohannis, să fie premier după 2024
Fostul lider liberal susţine că planul lui Klaus Iohannis este să aibă controlul asupra PNL pentru a-şi putea îndeplini obiectivul.
"Nu vedeţi că ei vorbesc de un proiect de şapte ani care cuprinde mandatul 2024 - 2028. Deci ăsta este planul lui Iohannis, să fie premier după 2024. Ce îi trebuia? Să controleze PNL total, să aibă control total ca să aibă garanţia că el va fi propunerea de premier şi preşedinte al PNL şi îi trebuia un partener cu care să facă înţelegerea, partenerului să îi revină preşedinţia, dar care să ofere garanţia în 2024 a unei majorităţi parlamentare între PNL şi partenerul respectiv. Ei, bine, acel partener a fost decis să fie PSD”, a mai afirmat Orban.
Când i s-a atras atenţia că preşedintelui Klaus Iohannis nu i-a plăcut afirmaţia sa potrivit căreia ar fi cel mai potrivit candidat la PNL la alegerile prezidenţiale din 2024, Orban a afirmat: ”În momentul în care candidezi la preşedinţia PNL, (...) în momentul în care îmi asum această candidatură, normal că privesc cu maximă seriozitate posibilitatea de a fi candidat la alegerile prezidenţiale. De ce? Că preşedintele unui partid este, de regulă, candidatul care are cea mai mare şansă să obţină cel mai bun scor din partea partidului respectiv (...) Eu nu sunt un om absurd şi eu nu candidez în orice condiţii şi am şi demonstrat lucrul respectiv, dar dacă va exista un alt candidat care să aibă o şansă mai mare şi care să fie în PNL sau să fie apropiat de PNL, eu voi susţine acel candidat cum am făcut în alte situaţii. Ca la Primăria Capitalei”.
Ludovic Orban a adăugat că actualul preşedinte, Klaus Iohannis, nu l-a plăcut vreodată cu adevărat, dar că "de nevoie" l-a acceptat ca partener.
Ce spune Orban despre fuziunea PNL-PMP
"Nu am avut nicio discuţie cu Cristian Diaconescu de când a fost ales preşedinte al PMP, decât un salut la Congres, când a fost invitat. În ceea ce priveşte înglobarea PMP, dacă cineva îşi imaginează că Petrov poate să umple golul pe care l-am lăsat eu prin decizia aberantă şi complet absurdă a unei echipe care nu-i echipă, se îmbată cu apă rece. E încă un cui bătut în sicriul PNL. În politică importante sunt voturile oamenilor, încrederea oamenilor. PMP vine în PNL care e în alianţă cu PSD la guvernare. Credeţi că electoratul PMP, care e anti-PSD o să dea din mâini de bucrie şi o să aplaude gestul de înglobare într-un PNL care este cu PSD-ul? Nu cred. Astea sunt nişte înţelegeri care sunt făcute pentru supravieţuirea unor lideri politici", a declarat Ludovic Orban, la Prima TV, duminică.