Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surse PNL: PSD ar avea în plan majorări de taxe în 2024. Ce spun social-democrații

Your browser doesn't support HTML5 video.

Adoptată cu scandal de guvern, legea prin care se propune, majorarea pensiilor din 2024, a intrat în dezbaterea Senatului.  

În discuții neoficiale, premierul a cerut ca textul să fie votat, de cele două camere ale Parlamentului, în regim de urgență.

Sursa banilor din care s-ar face cele două majorări nu este însă precizată, iar acesta este și motivul pentru care opoziția a acuzat PNL și PSD că proiectul nu este decât o minciună prin care puterea vrea să își asigure voturile vârstnicilor.

Potrivit legii propuse de Ministerul Muncii, punctul de pensie va crește de la 1.785 de lei la 2.031 de lei de la 1 ianuarie. Înainte de ședința plenului, legea a fost discută în comisiile de specialitate, iar opoziția a insistat să afle cât va costa bugetul de stat recalcularea pensiilor ce ar trebui aplicată, potrivit acestei legi, din septembrie anul viitor. Marius Ilies Stanciu, secretar de stat Minsterul Muncii: „Impactul suplimentar este de 10 miliarde de lei”.

Darău Ambrozie, senator USR: „Și atunci impactul recalculării din sept unde este? mințiți privind momentul recalculării sau mințiți în privința creșterii”. Ioan Mircescu, senator USR: „Câte punct de pensie vor fi vigoare după recalculare”.

Citește și
Pensie
Ministrul Muncii: Peste trei milioane de români, pe simulărie noastre, vor avea pensii mai mari în 2024

Marius Ilies Stanciu, secretar de stat Minsterul Muncii: „Nu ne-a cerut nimeni această simulare”.

Deși nu au fost la fel de vehemenți în fața camerelor, nici liberalii nu au înțeles care este sursa de finanțare pentru majorările propuse prin noua lege.

În discuții neoficiale, conducerea PNL i-ar fi cerut ministrului de Finanțe, cel care care ar trebui să facă rost de bani, să nu mai opereze nicio modificare fiscală. Mai mult, au cerut înlocuirea șefilor ANAF responsabili de colectarea banilor la buget.

Florin Roman, deputat PNL: „Domnul Boloș ne-a explicat că a transmis două propuneri de schimbare din funcție pentru vicepreședinții ANAF din luna august. Iar cei care nu performează sunt încă acolo”.

Surse PNL susțin că PSD ar avea în plan majorări de taxe în 2024. Scenariul vehiculat spune că la începutul anului viitor, atunci când va fi depusă a treia cerere de plată pentru banii din PNRR, Comisia Europeană ar putea avertiza că bugetul statului nu susține plata pensiilor și ar putea cere ca taxele să fie majorate. PSD neagă informațiile.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților: „Nu s-a pus problema nicio secundă despre niciun fel de taxă nouă”.

Dar nici social-democrații nu pot spune dacă ținta privind o mai bună colectare se va atinge prin noi modificări legislative sau printr-o mai bună performanță a instituțiilor care trebuie să adune banii la bugetul statului.

După cum se poate vedea, este scandal în plenul Senatului, iar legea pensiilor încă este în dezbatere. Este un proiect de lege care a creat discuții aprinse și lungi dezbateri nu doar din partea opoziției, ci și în coaliția de guvernare.

Vorbim despre cei din PSD și PNL. Motivul este unul cât se poate de simplu, noul proiect aduce costuri uriașe la bugetul de stat. Mai exact, de la 01 ianuarie 2024 pensiile ar urma să fie mărite cu 13,8%, ceea ce înseamnă un cost la bugetul de stat de 16 miliarde de lei.

Mai apoi, în luna septembrie, printr-o recalculare ar urma să crească alte pensii, adică vorbim de încă 10 miliarde de lei.

Cei din coaliția de guvernare au dat garanții că vor găsi bani pentru pensii și au invocat două surse de finanțare.

Prima dintre ele este o colectare mai bună a TVA, iar cea de-a doua, digitalizare a ANAF-ului, proces prin care speră ei că vor putea aduna mai multe taxe.

Totuși, acestea sunt niște deziderate pe care le-am tot auzit din partea politicienilor noștri și deocamdată nu am văzut nimic concret.

Cert este că deocamdată nu există acești bani. Tocmai de aceea, cei din PNL i-au acuzat pe socialiști că, cel mai probabil, banii vor veni anul următor dintr-o creștere de taxe, crescând astfel povara pe cei din mediul privat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult