Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nu a mai avut răbdare să fie votată legea salariului minim. Premierul a anunțat o nouă majorare, de la 1 ianuarie 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că în şedinţa Comitetului Naţional Tripartit s-a decis ca de la 1 ianuarie 2025 salariul minim să crească, deși există în Parlament o lege în acest sens, care nu e încă în vigoare.

De asemenea, s-a căzut de acord privind menţinerea scutirii de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. 

”Am stabilit, azi, în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 şi 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%)”, a scris premierul într-o postare.

Premierul a precizat că se asemenea, au căzut de acord să menţină scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim.

Citește și
bancomat
Pensia medie la Pilonul II a ajuns, deja, la suma totală de 17.000 de lei. Cum se poate încasa fără a plăti impozit pe venit

”Apreciez din nou seriozitatea şi responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariaţii din România”, a subliniat Ciolacu, notează News.ro.

Potrivit unui comunicat oficial al Executivului, prim-ministrul Marcel Ciolacu şi Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona-Bucura Oprescu, au prezentat partenerilor sociali analize care fundamentează creşterea salariului lunar minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu anul viitor.

”Urmare a analizelor şi dezbaterilor cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor a fost agreată majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4050 de lei lunar, precum şi menţinerea facilităţii de scutire de la plata impozitului şi contribuţiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar”, arată Guvernul.

Ce nu a zis Guvernul, însă, este că decizia, care vine cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și generale din noiembrie-decembrie denotă o grabă fără vreo explicație logică. Luni, 7 octombrie, Senatul României a adoptat legea de stabilire și actualizare a salariului minim adecvat în Uniunea Europeană, într-o formă ușor diferită de cea din proiectul anunțat de ministerul Muncii în luna mai. Camera Deputaților este camera decizională, deci legea nu este încă în vigoare. Rezultă de aici că în loc să majoreze, din nou, „din pix”, salariul minim, Guvernul Ciolacu ar fi putut aștepta ca legea să fie adoptată și astfel mecanismul în sine să fie mult mai transparent și mai puțin politizat. 

De asemenea, un alt „detaliu” „uitat” de Guvern este că majorarea salariului minim este plătită exclusiv din banii patronilor din mediul privat, respectiv din bugetul de stat și că, per total, majorarea salariului minim este o măsură de crescut veniturile la buget (se aplică impozite pe o bază mai mare).  De asemenea, reprezentanţii Guvernului şi cei ai partenerilor sociali au agreat necesitatea reducerii taxării forţei de muncă pentru veniturile mici şi medii. ”Creşterea puterii de cumpărare şi protejarea cetăţenilor români, mai ales a celor cu venituri reduse, ne preocupă permanent. Am dorit să ne consultăm cu sindicatele şi patronatele şi împreună să stabilim creşterea salariului minim începând cu ianuarie 2025 pentru că este important să existe predictibilitate atât pentru salariaţi, cât şi pentru antreprenori”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. Consultările cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor reprezentate în Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social au avut loc astăzi, la Palatul Victoria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult