Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România are un susținător de seamă în drumul către Schengen. Statul care încearcă să convingă Austria să permită aderarea

Slovacia este de partea României în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe şi Europene al acestei ţări, Juraj Blanar (foto), într-o declaraţie de presă comună cu omologul său, Luminiţa Odobescu.

"România împreună cu Bulgaria sunt membri deplini în Uniunea Europeană şi nu vedem niciun motiv, dacă românii şi-au îndeplinit toate criteriile pe care a trebuit să le îndeplinim şi noi, ca să nu fie membri deplini în Schengen", a subliniat el.

Acesta a mărturisit că este "foarte bucuros" pentru "primul pas", în această direcţie, anume integrarea în spaţiul de liberă circulaţie europeană, de la 31 martie, cu frontierele terestre şi marine. Totodată, a arătat că a discutat cu omologul său austriac în ceea ce priveşte sprijinul acordat pentru aderarea României la Schengen, notează Agerpres.

Diplomatul a lăudat acordul România - Bulgaria-Turcia de deminare a Mării Negre şi a arătat solidaritatea ţării sale pe tema incidentelor cu drone ruse căzute pe teritoriul României.

La rândul său, ministrul Luminiţa Odobescu i-a mulţumit omologului său pentru "sprijinul constant al ţării sale atât pentru aderarea României la spaţiul Schengen, cât şi pentru sprijinul Slovaciei în ceea ce priveşte aderarea României la OCDE".

Citește și
gerhard karner
Austria își menține veto-ul privind aderarea României la Schengen cu granițele terestre. „Ar fi o greșeală în stadiul actual”
Obiective comune pentru Slovacia și România

"Am exprimat susţinerea pentru întărirea cooperării noastre în domeniul securităţii şi apărării, atât în plan bilateral, cât şi multilateral. Având în vedere faptul că ţările noastre sunt situate pe Flancul Estic, cred cu tărie că abordarea comună este esenţială în identificarea modalităţilor adecvate de a răspunde actualelor provocări regionale de securitate", a completat şefa diplomaţiei române.

Din această perspectivă, Odobescu a subliniat faptul că Formatul Bucureşti 9 "şi-a dovedit în repetate rânduri valoarea adăugată, inclusiv în asigurarea unei voci unice a Flancului Estic al NATO în promovarea obiectivelor comune".

"Este important să discutăm în profunzime aceste dosare în cadrul formatului B9, în cadrul NATO, întrucât Summitul NATO de la Washington, din iulie 2024, va stabili foaia de parcurs pentru viitorul apropiat", a mai spus ministrul român.

Cei doi au semnat Programul de cooperare în domeniul educaţiei între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei, Ştiinţei, Cercetării şi Sportului din Republica Slovacă pentru anii 2024-2028.

Acesta este un document care, printre altele, reînnoieşte cadrul pentru acordarea de burse anuale în regim de reciprocitate, pentru realizarea de schimburi anuale pentru doctoranzi şi cadre didactice universitare şi cercetători, pentru funcţionarea lectoratelor de limbă şi literatură în cele două ţări, precum şi pentru sprijinul oferit etnicilor slovaci din România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult