Robu: Când spun că sunt căsătorit, să nu fiu întrebat dacă soţia e o femeie sau un bărbat
El susţine că subiectul trebuie tratat la rece şi cu calm, în respect al fiecăruia pentru celălalt.
"Deşi sunt un nonconformist de felul meu, în problema aceasta sunt tradiţionalist, conservator. (...). Eu, personal, vreau ca atunci când spun cuiva că sunt căsătorit, respectivul să nu aibă nevoie de o întrebare suplimentară pentru a afla dacă cu o femeie sau cu un bărbat, ci totul să fie subînţeles, ca acum, ca în tradiţia noastră multiseculară, chiar multimilenară", a afirmat Nicolae Robu, citat de Agerpres.
Edilul a subliniat că are respect egal pentru heterosexuali şi pentru homosexuali şi judecă fiecare om pentru ce este el însuşi, dar când nişte noţiuni s-au consacrat cu un anumit sens, de-a lungul a sute, chiar mii de ani, cu voia a milioane de oameni care le-au conferit aproape sacralitate în înţelesurile respective, "drepturi egale pentru cei de altă orientare înseamnă ca ei să-şi poată defini noţiuni corespondente în înţelesul vrut de ei, nicidecum ca ei să transforme înţelesurile noţiunilor consacrate de ceilalţi, peste voia acestora".
În ceea ce priveşte familia, primarul consideră că definiţia trebuie formulată cu grija să cuprindă şi situaţiile în care cuplurile de pe o anumită treaptă generaţională sunt incomplete, fie din motiv de deces, fie din motiv de divorţ, fie pentru că nu s-au constituit niciodată ca atare, respectiv, bărbaţi rămaşi necăsătoriţi sau femei rămase necăsătorite ori femei cu "copii din flori".
"Eu mă voi prezenta la referendum şi voi vota pentru păstrarea sensurilor tradiţionale pentru noţiunile de familie şi căsătorie, dar voi continua să am tot respectul şi pentru cei cu orientare homosexuală, pentru ce reprezintă ca individ, fiecare dintre ei, în parte", a conchis Nicolae Robu.