Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PSD-PNL va mări pedepsele pentru infracțiunile economico-financiare: ”În domeniul TVA vor fi foarte dure, pe model UE”

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul PSD-PNL vrea să mărească pedepsele pentru infracțiunile economico-financiare, astfel încât acestea să ajungă la nivelul celor din țările Uniunii Europene.

Oficialul guvernamental a precizat că este vorba despre trei măsuri care se vor aplica în acest sens, iar una dintre acestea vizează TVA-ul.

Boloș a declarat că pedepsele pentru cei care comit ilegalități legate de Taxa pe Valoare Adăugată vor fi ”foarte dure”.

”Noi încercăm să introducem 3 lucruri. Primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce înseamnă infracțiunile economico-financiare. Sigur, o componentă importantă, așa cum și Uniunea Europeană face, este cea legată de TVA.

Deci, sancțiunile pentru cei care săvâșesc fapte de natură infracțională în domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană.” - a spus ministrul de Finanțe într-o discuție avută luni cu jurnaliștii la Palatul Parlamentului.

Citește și
Marcel Boloș
Liberalii solicită deblocarea investițiilor publice: Facturile trebuie decontate până la sfârșitul anului

O altă măsură care vizează majorarea pedepselor pentru infracțiunile economico-financiare se referă la utilizarea sistemelor informatice, mai exact factura electronică pentru mediul de afaceri.

”A 2-a importantă măsură în proiectul de lege va fi cel legat de utilizare a sistemelor noastre informatice. După cum știm, de la 01 ianuarie 2024 intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat - urmează să venim cu măsuri în Guvern - și apoi raportarea informațiilor contabile în declarația 406. Pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat.

Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale.

Și, trei, separarea competențelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are. Și, sigur, apoi, în cauzele care sunt mai mici, să rămână la mecanismele actuale.” - a mai spus Boloș.

El a explicat că aceste măsuri vor însoți proiectul legii bugetului de stat pe 2024, ”ca să avem bază pentru veniturile pe care le-am luat în calcul”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult