PSD ajută ”tabăra Cîțu” și boicotează ședința care ar trebui să fixeze calendarul moțiunii
Din acest motiv, şedinţa Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema moţiunii de cenzură a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Co-președintele AUR George Simion a declarat că la această ședință au fost prezenți doar 9 parlamentari din 26.
”Doar 9 din cei 26 de membri ai Birourile permanente Reunite, cinci de la Camera Deputaților și patru de la Senat. A lipsit PSD și PNL în integralitate și PNL în integralitate, fără domnul Ludovic Orban. (...) Ceilalți țin cu domnul Cîțu și încearcă să blocheze moțiunea de cenzură.” - a spus Simion.
Aceasta este a patra oară când şedinţa în care Parlamentul ar fi trebuit să ia act de moţiunea USR PLUS-AUR şi să decidă calendarul dezbaterii acesteia se suspendă din lipsă de cvorum.
Orban: Derularea calendarului dezbaterii moţiunii - obligatorieÎn replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, după ce şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată din nou din lipsa cvorumului, că va comunica Executivului moţiunea de cenzură, menţionând că derularea calendarului dezbaterii este obligatorie, potrivit Constituţiei.
"Eu sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi, de asemenea, deciziile Curţii Constituţionale, în interpretarea prevederilor constituţionale. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept. Astăzi voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură. De asemenea, vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură", a afirmat Orban, potrivit Agerpres.
El a precizat că le-a transmis membrilor Birourilor permanente o decizie a Curţii Constituţionale din 2010 referitor la conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, menţionând că "împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de control al deciziilor guvernamentale".
"Deci suntem în situaţia constituţională în care minimum un sfert dintre parlamentari au depus o moţiune de cenzură şi procedurile trebuie să se deruleze conform prevederilor constituţionale şi regulamentare. Evident, mă voi consulta telefonic cu toţi membrii Birourilor permanente şi le voi prezenta şi celor care nu au fost prezenţi, pentru că nu aş vrea ca vreunul dintre colegii mei din Birourile permanente reunite să nu înţeleagă gravitatea a ceea ce se întâmplă astăzi. Voi mai încerca, după comunicarea Guvernului, convocarea unui Birou permanent reunit pentru a stabili calendarul moţiunii, după ce voi consulta toţi colegii", a subliniat Ludovic Orban.
Anca Dragu (USR-PLUS): Vom trimite azi către Guvern informarea despre moţiunea de cenzură
Preşedintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), a declarat marţi că pe parcursul zilei Parlamentul va trimite Guvernului informarea despre moţiunea de cenzură.
"Cu siguranţă, astăzi vom trimite către Guvern această înştiinţare, pentru o obligaţie legală în baza Regulamentului. Este obligaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor de a informa Guvernul. Noi analizăm aspectele juridice, încercăm să găsim o soluţie tehnică şi totuşi sunt şocată de această situaţie în care colegii de la PNL şi PSD găsesc de cuviinţă să blocheze un drept constituţional, acela de a depune o moţiune de cenzură. Aşteptările noastre în Birourile permanente reunite sunt ca PNL şi PSD să înţeleagă că trebuie să dea curs moţiunii de cenzură, să ajungă la prezentare, dezbatere şi vot", a afirmat marţi Anca Dragu, la Parlament.
Referindu-se la o posibilă convocare a plenului doar de către preşedinţii celor două Camere pentru citirea moţiunii de cenzură, ea a spus:
"Eu cred că am găsit soluţia să facem această convocare, dar vă vom da toate detaliile după şedinţa Bpr. (...) Noi avem o obligaţie legală de a pune în circuit moţiunea de cenzură. S-ar putea să vedem că de la Opoziţie s-ar susţine această moţiune de cenzură în Parlament".
Întrebată dacă deputaţii şi senatorii USR PLUS ar avea motive să se îndoiască de faptul că ea nu ar susţine aceeaşi cauză a moţiunii de cenzură, Anca Dragu a răspuns: "Nu. Absolut niciun motiv. Nu înţeleg de ce ar face acest lucru. Este o imensă surpriză ceea ce îmi spuneţi. Nu cred că cineva se poate îndoi de faptul că fac parte încă din USR PLUS".
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: PSD , PNL , Florin Cîțu , aur , motiune de cenzura
Dată publicare: 07-09-2021 11:20