Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proiectele de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, în ședința de plen a Camerei Deputaților

Your browser doesn't support HTML5 video.

Întorși din vacanța pentru o sesiune extraordinara, deputații votează pe repede înainte trei proiecte inițiate de UDMR.

Parlamentarii acestei formațiuni au venit cu propuneri care vizează autonomia teritorială si culturală a județelor Harghita, Covasna si parțial Mureș.

Doi parlamentari UDMR cunoscuți pentru inițiativele lor care au fost considerate extremiste, de-a lungul timpului, au propus autonomia teritorială și culturală pentru zonele în care maghiarii reprezintă o pondere importantă din populație.

Vorbim despre 10% din populația totală din județele Harghita, Covasna și parțial din Mureș. Ei bine, acești parlamentari spun că acolo unde minoritatea maghiară este în pondere de peste 10 procente ar trebui ca oamenii de acolo să își poată alege proprii primari, să poată desemna șefii pentru instituțiile care sunt în acele județe din partea acestei minorități, să poată să se exprime în limba maghiară în instituțiile de stat, iar copiii lor, de asemenea, să învețe în limba maghiară.

Sunt mai multe proiecte care vizează autonomia culturală și teritorială, pe care liderii UDMR nu și l-au însușit, dar care, în parte, le susțin.

Citește și
focuri de veghe
Focuri de veghe au fost aprinse în 100 de localități din Ţinutul Secuiesc pentru a reitera solicitarea autonomiei

Kelemen Hunor spunea că nu este cinstit ca banii din taxe colectați în județele Harghita, Covasna să ajungă la București sau în altă parte a țării.

Așadar, UDMR-ul nu susține în totalitate aceste proiecte, însă, în rândul electoratului care votează UDMR, acestea sunt importante. Tocmai de aceea, coaliția formată din PNL și PSD a decis că ele trebuie îndepărtate din ordinea de zi a Parlamentului.

Cei din conducerea Camerei Deputaților au convocat o ședință extraordinară, pentru a respinge aceste proiecte, iar același vot ar trebui să aibă loc în decursul zilei de vineri și la Senat.

Au fost socotite de PSD niște inițiative toxice, a spus premierul Marcel Ciolacu. Acesta le-a cerut aleșilor să vină din concediu și să le respingă.

++

Pe ordinea de zi se vor mai afla demisiile deputaţilor Gabriel Avrămescu şi Gabriela Horga, aleşi în conducerea ASF, şi vacantarea locurilor lor de deputaţi.

Propunerile legislative aflate pe ordinea de zi sunt cele privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc, statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România şi o lege-cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale, iniţiate de doi deputaţi UDMR - Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán.

În 20 decembrie, liderul social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu, a anunţat că i-a propus preşedintelui Camerei Deputaţilor "să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ".

"Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate, care vizează autonomia ţinutului secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice, nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul", a scris Marcel Ciolacu, atunci, pe pagina sa de socializare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult