Proiect: Spitalele care nu anunță familiile pacienților în cel mult 2 ore de la internare vor fi amendate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Cel puțin asta prevede un proiect de hotărâre de guvern, pus pe site-ul Ministerului Sănătății. Pe de altă parte, pacienții trebuie să desemneze persoanele din familie care vor avea acces la datele medicale, astfel încât să nu sune toate rudele.
Conform proiectului, atunci când o persoană se internează într-un spital, cadrele medicale vor fi obligate să îi anunțe familia prin apel telefonic sau prin SMS în cel mult 2 ore.
”Secţia/ compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”.
Într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară, trebuie afișat programul de vizite, dar și programul zilnic de lucru pentru medici, stabilit de șeful de secție și aprobat de directorul medical.
Amenzile ajung până la 7.000 de leiAtunci când programul de vizite este suspendat, unitatea medicală este obligată să informeze telefonic, zilnic, familia pacientului, ”prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”.
Nerespectarea acestor lucruri se consideră contravenție, iar amenzile sunt între 2.000 lei la 3.500 lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice
Liliana Curea: ”Contravenție se poate considera și atunci când, la intrarea în secție, nu sunt asigurate gratuit, pentru vizitatori, materiale de protecție. Și vorbim aici de botoși, mască și halate de unică folosință”.
În unele unități sanitare s-au găsit soluții care ușurează comunicarea. Informațiile medicale despre bolnavi sunt date de către medicii curanți sau de doctorul care este de gardă, doar după ce persoana care sună menționează codul scris pe brățara de la mâna bolnavului. Așa medicii știu că pacientul și-a dat acordul.
La Spitalul Colțea, două secții au tablete cu internet la fiecare patConf. dr. Bogdan Popescu, director medical: ”Se întâmplă relativ des să nu sune o singură persoană care să anunțe familia sau prietenii, ci sunt persoane diferite care sună să întrebe, evident că nu se poate asigura o asemenea solicitare în intervalul de timp pentru că este o muncă foarte consumatoare de timp aceea de a da info mai multor persoane despre același pacient”.
Dr. Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colțea: ”Trebuie să ne gândim de unde alocăm resursa umana pentru a comunica. Medicul are destul de multe priorități în viata de zi cu zi la patul bolnavului, are foarte multe responsabilități, program operator”.
Aici se fac totuși eforturi pentru ca bolnavii să își poată vedea rudele și în afara programului de vizite. În două secții a fost instalat un sistem audio-video, iar la fiecare pat este o tabletă conectată la internet.
”- Bună! Ce faci?
- Sunt bine, sunt internată la Spitalul Colțea”.
Sistemul urmează să fie extins în tot spitalul.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Ministerul Sănătății vrea să introducă sancțiuni pentru unitățile medicale care nu comunică familiilor pacienților nou internați informații despre starea lor în cel mult două ore de la internare.
Este vorba despre o Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.
Proiectul de act normativ a fost deja pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății.
Astfel, când o persoană se internează într-un spital, cadrele medicale vor fi obligate să anunțe familia pacientului, prin apel telefonic sau prin SMS, în cel mult 2 ore, ”secţia/ compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”.
Atunci când programul de vizite este suspendat, unitatea medicală este obligată să informeze telefonic, zilnic, familia pacientului, ”prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”.
Unitatea medicală trebuie să afișeze la loc vizibil, la intrare, programul zilnic de lucru a medicilor curanți, stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical, ”în vederea solicitării aparținătorilor pacienţilor internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare de a discuta cu medical curant, în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza programului stabilit și aprobat”.
Programul de vizite trebuie afișat la toate intrările în unitatea sanitară, ”în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor, precum şi pe site-ul unităţii sanitare publice”.
Vizitatorii trebuie să beneficieze, în mod gratuit, de la unitatea sanitară, de ”echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției”.
Pacienții internati care au un grad redus de mobilitate pot beneficia de accesul ”permanent al unui însoțitor”, ”cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment”.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice.
Proiectul de act normativ poate fi citit integral mai jos.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital , ministerul sanatatii , lege , proiect , pacienti
Dată publicare: 06-03-2023 11:23