Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primarul oraşului Anina a fost revocat din funcţie. Care este motivul

Primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu, a fost revocat din funcţie printr-un ordin al prefectului judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, după ce Înalta Curte a decis că edilul local s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2012 și 2014.

"Prefectul Cristian Gâfu a emis în data de 10 mai 2021 Ordinul privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al oraşului Anina, judeţul Caraş-Severin, al domnului Românu Gheorghe, ca urmare a Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 1631 din 17.03.2021, definitivă, cu privire la starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Românu Gheorghe în perioada 20.06.2012-03.07.2014", se arată într-un comunicat de presă transmis marți de Prefectura Caraş-Severin și citat de Agerpres.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că primarul Gheorghe Românu s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece, în perioada menţionată, a deţinut simultan atât funcţia de primar al oraşului Anina, cât şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Liceului "Mathias Hammer" din localitate.

Gheorghe Românu a contestat în instanţă raportul de evaluare al ANI, însă Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea formulată, prin Sentinţa civilă nr. 3589/10.10.2017, rămasă definitivă prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 1631 din 17.03.2021.

"Agenţia Naţională de Integritate a transmis Instituţiei Prefectului-Judeţul Caraş-Severin o adresă prin care a comunicat faptul că raportul de evaluare cu privire la starea de incompatibilitate în care s-a aflat primarul Românu Gheorghe a rămas definitiv.

De asemenea, ANI a solicitat Instituţiei Prefectului - Judeţul Caraş-Severin "să declanşeze procedurile disciplinare faţă de primarul Românu Gheorghe, în conformitate cu dispoziţiile art. 25 din Legea nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare, să comunice măsurile dispuse la finalizarea procedurii disciplinare, precum şi dacă, după emiterea actului administrativ prin care s-a dispus aplicarea măsurilor disciplinare, persoana sancţionată a formulat contestaţie", se precizează în comunicat.

Totodată, Prefectura Caraş-Severin a solicitat un punct de vedere Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu privire la emiterea ordinului prefectului privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al oraşului Anina, iar răspunsul MAI a fost afirmativ.

Ordinul prefectului poate fi atacat la instanţa de contencios-administrativ în termen de 10 zile de la comunicare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult