Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primită la Cotroceni: Țara noastră a simțit mereu umărul României

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care efectuează o vizită oficială în România, a fost primită la Palatul Cotroceni, de şeful statului, Klaus Iohannis.

UPDATE: Kalus Iohannis a oferit următoarele declarații: 

 - Am avut un dialog bilateral extrem de intens pe toate palierele. Am avut discuții deosebit de fructuoase. Cum am spus și cu acea ocazie, cu un nou guvern și un nou parlament la Chișinău, reformele noastre comune pentru reformă, consolidare democratică vor fi într-adevăr de substanță. Cooperarea pe linie guvernamentală a cunoscut un reviriment iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri, cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față.

- Am dovedit că putem conclucra eficient, acordându-se sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent. Efortul a ajutat la salvarea de vieți, nu vom uita acest gest. Am subliniat din nou că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București. Suntem cu toții dedicați parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea Republicii Moldova în comunitatea europeană.

- Dorim ca Moldova să se dezvolte în sens european, România va rămâne cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am discutat pe larg pe tema agendei europene, inclusiv pe tema parteneriatului estic din decembrie. Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională. Suntem preocupați.

Citește și
Putin către președintele Moldovei, de Ziua Independenței: ”Stimată Maia Grigorievna, primiți sincere felicitări”
Putin către președintele Moldovei, de Ziua Independenței: ”Stimată Maia Grigorievna, primiți sincere felicitări”

 - În ce privește dosarul Transnistria, am reiterat poziția noastră cunoscută. Avem o agendă densă, plină de provocări și oportunități. Împreună, prin eforturile noastre conjugate vom avansa reformele.

Maia Sandu: 

 - La 29 decembrie 2020 ați fost primul șef de stat care ne-a onorat cu prezența la Chișinău.

 - Anunțam atunci că după o perioadă lungă de îngheț Chișinău și București revin la o relație frățească, normală. În 2021, Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături.

 - Datorită României și ca urmare a discuțiilor noastre, Republica Moldova a primit primele doze de vaccin anti-COVID și să salvăm primele vieți. România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi. La ele se adaugă milioane de unități de echipamente de protecție.

 - Spre România merg cele mai multe dintre exporturile noastre. Noi vom avea grijă ca prin reformele în Justiție să facem din Moldova un loc sigur pentru investiții.

- Republica Moldova se schimbă, vă așteptăm să veniți în Republica Moldova, un mediu mai prietenos pentru afaceri. Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă și pentru a trasa noi obiective pentru colaborarea bilaterală.

- Salut semnarea între miniștrii Educației a recunoașterii diplomelor, este un moment mult așteptat de absolvenții din Republica Moldova.

 - Salutăm finalizarea gazoductului Iași-Ungheni. Contăm pe vocea puternică a României în Uniunea Europeană. Parteneriatul strategic cu România ne va ajuta să ne atingem țelul de integrare europeană.

Știrea inițială

Primirea cu onoruri militare a avut loc pe platoul de ceremonii.

Din delegaţia şefului statului fac parte, printre alţii, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Bogdan Marinescu, Daniela Bârsan.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află marţi în vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, în contextul celebrării în 2021 a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale dintre cele două ţări.

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, citată de Agerpres, vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relaţiei speciale, privilegiate, de Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de şef de stat - de la Chişinău, din 29 decembrie 2020 şi din 27 august 2021, precum şi de la Bucureşti, din 20 aprilie 2021.

Maia Sandu şi Klaus Iohannis au o întâlnire tete-a-tete, urmată de convorbiri oficiale şi declaraţii comune de presă.

Consultările politice ale celor doi preşedinţi "vor consolida cooperarea bilaterală excelentă şi substanţială la nivel politic, economic şi sectorial şi vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională", a precizat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, se va pune accentul pe proiectele care conectează Chişinăul cu spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul României, pentru a aduce beneficii reale şi concrete tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Discuţiile se vor concentra pe măsurile de susţinere aprofundată de către România a proceselor de modernizare şi de implementare a reformelor democratice promovate de preşedintele şi Guvernul de la Chişinău, precum şi a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, a mai arătat Administraţia Prezidenţială.

Maia Sandu va avea şi o întrevedere cu premierul interimar Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

În contextul vizitei, va fi semnat şi Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice. Din partea României va semna ministrul interimar la Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, iar din partea Republicii Moldova, ministrul Educaţiei, Anatolie Topală.

La ceremonia semnării acestui document va fi prezent şi premierul interimar Florin Cîţu.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult