Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premierul, despre ordonanța cu măsuri de austeritate: ”Este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că ”celebra ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu este o ordonanţă a austerităţii”.

El a explicat că Guvernul introduce facilităţi fiscale, precum anularea restanţelor la buget pentru firme şi pentru persoane fizice,”însă doar dacă respectă anumite condiții privind plata datoriilor.”

”O altă prioritate a ordonanței este să susținem investițiile autorităților locale, le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare, le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde de lei, iar la proiectele de transport feroviar și metrou le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euro-obligațiuni verzi. Sigur că ne dorim și eficientizarea cheltuielilor publice. Deși este un an electoral, eu și Guvernul României nu putem să asistăm cum să facă banul public pe cheltuieli inutile. Mai mult, responsabilitatea și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă” - a susținut Ciolacu.

Ministerul Finanţelor a făcut public, marţi, proiectul de OUG referitor la facilităţile fiscale la plata datoriilor către bugetul de stat şi bonificaţia de 3% pentru contribuabilii care îşi plătesc la timp taxele.

Creanţele bugetare neîncasate la termen sunt estimate la 71,8 miliarde de lei.

Citește și
amnistie fiscala
Ce spun analiștii despre amnistia fiscală anunțată de Executiv: „Îmi este greu să cred că Guvernul României va reuși”

În fața unui deficit bugetar peste așteptări, Ministerul Finanțelor propune un nou set de măsuri de austeritate.

Printre acestea - oprirea angajărilor la stat, interzicerea unor cheltuieli pentru mobilier, consultanță, sau instruiri, pentru instituțiile publice, și limitarea unor sporuri.

Pe de altă parte, banii necheltuiți în cadrul unor proiecte europene, inclusiv PNRR, ar urma să ajungă la fondul de rezervă.

Proiectul este în dezbatere publică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult