Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PNL vrea ca judecătorii CCR să se pronunțe din oficiu asupra OU emise de Guvern

Grupul parlamentar al PNL a depus o inițiativă legislativă prin care vrea ca judecătorii Curții Constituționale să se pronunțe din oficiu asupra ordonanțelor de urgență emise de Guvern, înainte ca acestea să intre în vigoare.

O altă modificare propusă de PNL pentru modificarea și completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale este ca, în cazul conflictelor juridice de natură constituțională, conținutul actelor administrative să fie prerogativa exclusivă a autorităților aflate în conflict.

”Deoarece Constituția nu interzice, apreciem ca fiind necesară introducerea unei căi de control a constituționalității motivelor invocate de Guvern în justificarea urgenței adoptării unei ordonanțe de urgență. Jurisprudența constituțională este bogată în exemple de neconstituționalitate a ordonanțelor de urgență din cauza motivelor invocate ca temei pentru justificarea urgenței în adoptarea unor ordonanțe.

Pe cale de consecință, pentru apărarea statului de drept care are ca unul dintre fundamente echilibrul puterilor în stat, constatând tendința de acaparare a prerogativei legislative de către Guvernul României în detrimentul Parlamentului României, propunem introducerea controlului de constituționalitate asupra motivelor care justifică urgența unei ordonanțe de urgență, din oficiu, de către Curtea Constituțională, după adoptarea acesteia de către Guvern, până la momentul înregistrării la Camera competentă să o dezbată și până la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Transmiterea către Camera parlamentară competentă să o dezbată și publicarea în Monitorul Oficial se realizează după efectuarea controlului de constituționalitate.” - se arată în expunerea de motive.

Citește și
Kelemen Hunor
Guvernul a abrogat articolul din ordonanța care a dus la demisia ministrului Educației. Kelemen Hunor: ”Am reușit”

”Această soluție legislativă înlătură abuzul de drept săvârșit de Guvernul României care, în mod excesiv, utilizează un instrument normativ excepțional ca modalitate de legiferare pe cale ordinară.” - mai spun liberalii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult