PNL va ataca la Curtea Constituțională modificările Codului penal
"PNL nu va vota propunerea de modificare a Codului penal astfel cum a trecut în Senat şi din şedinţa Comisiei speciale. (...) PSD - ALDE, nesocotiţi Regulamentul Camerei, Constituţia României, tratatele la care România a aderat, Convenţia de la New York pe care aţi ratificat-o în anul 2004, dar cel mai important lucru nesocotiţi interesele cetăţenilor, nevoia de siguranţă a cetăţeanului, aşa cum nesocotiţi şi nevoia de securitate socială a fiecăruia dintre noi. (...)
PNL nu poate să voteze un astfel de proiect legislativ, nu poate să gireze un astfel de demers, care încă o dată protejează în exclusivitate interesele infractorilor. Vom ataca la CCR această lege de modificare şi vă garantez - Curtea Constituţională ne va da dreptate, pentru că textul normativ (...) are şi o calitate slabă execrabilă, conţine texte neclare, contrarii, paralelisme", a spus Ioan Cupşa, la dezbaterile generale asupra Codului penal, potrivit Agerpres.
El a spus că "firul roşu" al acestor modificări este că se urmăreşte să se protejeze interesele infractorilor şi nu siguranţa cetăţeanului.
"Cui foloseşte acest demers legislativ? Cui foloseşte protecţia excesivă pe care dvs o acordaţi infractorilor? Foloseşte cumva domnului Dragnea, domnului Tăriceanu, altor lideri PSD-ALDE?", a întrebat liberalul.
Şi deputatul USR Stelian Ion a criticat propunerile de modificare a Codului penal.
"Am avut 50 de ani un model în care liderul suprem era un cizmar cu patru clase. De ce nu am putea avea un model propus de PSD în care infractorii, hoţii, golanii să conducă această ţară? Este propunerea dvs. Noi ne vom opune din răsputeri unui asemenea model pe care îl propuneţi dvs. (...) Nu e vorba doar despre Liviu Dragnea, care începe să devină un substantiv comun cum este Hagi Tudose sau începe să devină un simbol, aşa cum a fost în literatură Dinu Păturică, ci de foarte mulţi baroni locali, jupâni care şi-au pus în buzunar întreaga ţară şi care doresc prin modificările acestea la Codul penal să scape de răspundere", a spus Stelian Ion.
Deputatul PSD Florin Iordache s-a arătat sceptic că un atac la CCR va avea succes.
"Îl puteţi ataca, este dreptul dumneavoastră, dar asta nu înseamnă că veţi şi avea dreptate. (...) Din punctul nostru de vedere, în ultima perioadă, zecile şi sutele de oameni care în final au fost achitaţi ne-au creat o mare problemă şi de aceea am considerat că modificarea Codului penal trebuie să fie în concordanţă cu deciziile Curţii, cu Codul de procedură penală", a menţionat Iordache.
Deputatul PSD a mai susţinut că legile Justiţiei vor fi promulgate în următoarele două săptămâni.
El i-a îndemnat pe deputaţi să voteze proiectul de modificare a Codului penal.
"Cei care cu adevărat au încălcat legea vor răspunde, nu vor răspunde cei cărora li s-au făcut degeaba dosare, cei care au trebuit ani de zile să-şi dovedească nevinovăţia. (...) Dacă cineva este vinovat, foarte bine, să meargă în faţa instanţei pe nişte probe certe, dosare reale, nu pe nişte dosare inventate şi o reglare de conturi. Vă îndemn cu toată încrederea şi cu toată responsabilitatea să votaţi acest Cod penal, pentru că vrem să revenim odată la normalitate în România", a conchis Iordache.
Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a arătat că, în cazul în care amendamentele propuse de Uniune nu vor fi adoptate, parlamentarii formaţiunii nu vor susţine proiectul.
"Ieri, în comisia de specialitate, am depus un set de amendamente care credem că este nevoie să fie adoptate ca şi Codul penal să fie în concordanţă cu deciziile CCR. Sperăm ca aceste amendamente (...) să fie adoptate în plen pentru că altfel nu avem cum să susţinem adoptarea finală a Codului penal", a spus Attila Korodi în plen.
Sursa: Agerpres
Etichete: CCR , USR , PSD , PNL , curtea constitutionala , Parlament , codul penal , florin iordache
Dată publicare: 04-07-2018 11:48