PNL, ultimatum pentru Nicușor Dan. 10 teme pe care ar trebui să le îndeplinească în șase luni pentru a mai fi susținut
PNL a transmis că este normal ca partidul să îi evalueze activitatea lui Nicușor Dan la jumătatea mandatului.
Astfel, liberalii i-au dat termen primarului până pe 31 iulie să îndeplinească următoarele puncte, despre care spun că Nicușor Dan și le-a asumat în campania din anul 2020.
1. Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene. - Demararea execuției lucrărilor la minimum două tronsoane de termoficare finanțate cu fonduri europene.
- Demararea proiectării pentru cinci loturi de termoficare a căror execuție este finanțată de către Ministerul Dezvoltării.
2. Creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții din Capitală.
Respectiv deschiderea până la 31 iulie a circulației la pasajul rutier de la Doamna Ghica, realizarea a 50% din lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea și o soluție asumată privind realizarea sau nu a străpungerii de la Podul Ciurel.
3. Mobilitatea: creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie.
- Prezentarea și dezbaterea strategiei de parcare a Bucureștiului, publicarea primei variante din master-planul pe biciclete, subscrierea capitalului social al STB pentru ca societatea să poată recondiționa flota de transport public, deblocarea autorizațiilor de taximetrie;
4. Digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice;
5. Demararea reformei instituționale a PMB (o parte din companii fiind desființate, altele nu, iar reorganizarea și eficientizarea promisă în campanie nu este pusă în aplicare);
6. Creșterea transparenței instituționale. Dispozițiile de Primar nu sunt publicate pe site și doar un număr foarte mic de proiecte cu caracter normativ sunt puse în dezbatere publică;
7. Revitalizarea parcurilor și înlăturarea pericolelor din mediul urban.
- Parcurile aflate în administrarea PMB, în special, Cișmigiu, Mihai I (Herăstrău), Carol I, Tineretului și Izvor se află într-o avansată stare de degradare.
- În București, există pericol real de producere a accidentelor din cauza copacilor uscați.
8. Finalizarea lucrărilor de consolidare începute și demararea altora noi la clădirile cu risc seismic;
9. Asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism, cu accent pe zonele centrale. Nici până acum, Baucureștiul nu de un PUG.
- Actualizarea bazei de date a PUG.
- Demararea a cel puțin două PUZ de regenerare urbană: unul pentru Bd. Magheru, altul pentru Calea Victoriei, care acum se prezintă ca două zone destructurate;
10. Crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți operatorii de rețele din București (Termoenergetica, STB, Apa Nova, Distrigaz, Enel, NetCity etc.).