PNL, PSD și UDMR vor modificarea Constituției: președintele, ales indirect de Parlament
Your browser doesn't support HTML5 video.
Reforma legii fundamentale ar trebui să conțină transformarea statului în republică parlamentară, în care președintele are prerogative restrânse.
Cu peste 300 de parlamentari, coaliția PSD PNL și UDMR ar fi avut susținerea de la Palatul Cotroceni, tocmai pentru că reforma constituțională ar fi dorită mai ales de Klaus Iohannis. Articolele ce ar trebuie rescrise se referă la alegerea și prerogativele președintelui.
Într-o ședința solemnă, organizată la 30 de ani de când este în vigoare actuala lege fundamentală, liderul PSD a vorbit despre modelul de republică parlamentară, în care președintele este ales indirect de Parlament.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Rolul președintelui a fost gândit ca un producător de consens. Din păcate, a sfârșit de multe ori în a fi un producător de tensiune în societate. Nu de puține ori am văzut cum președintele și-a depășit rolul de mediator și a intervenit brutal peste celelalte puteri constituționale".
Republica parlamentară funcționează în Germania, Portugalia sau Bulgaria, iar șeful statului este mai mult onorofic. Poate declara război sau poate încheia pace sau tratate internaționale. USR susține că în România este nevoie de o definire clară a atribuțiilor președintelui, nicidecum de o golire a funcției.
Pe de altă parte, liderul liberal susține că este nevoie că tinerii să poată vota mai devreme.
Florin Cîțu, președinte PNL: ”O măsură pe care trebuie să o abordăm este reducerea la 16 ani a vârstei la care se va putea vota, așa cum este tendința în multe țări europene.”
Ultima încercare de modificare a Constituției a fost în timpul alianței USL, condusă de Victor Ponta și Crin Antonescu, fără ca textul să se fi votat.
Actuala coaliție ar avea 2/3 dintre voturile necesare ca legea fundamentală să fie rescrisă.
Sursa: Pro TV
Etichete: presedinte , PSD , PNL , Parlament , Constitutie
Dată publicare: 06-12-2021 17:38