Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PNL nu renunță la alegerile anticipate. În ce stadiu se află negocierile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Alegerile anticipate par din ce în ce mai puţin posibile, dar liberalii nu renunţă. După o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, liderii PNL merg înainte cu negocierile.

În acelaşi timp, PSD anunţă că va boicota şedinţa Parlamentului, în care Ludovic Orban ar trebui să primească votul de investitură.

Soarta anticipatelor depinde şi de ordonanţa de urgenţă, care ar fi scurtat termenul de organizare a alegerilor, deja respinsă de Senat.

La ceas de seară, liberalii s-au strâns la o vilă de protocol, la chemarea preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului le-a transmis să meargă înainte cu alegerile anticipate şi le-a garantat că Ludovic Orban va fi desemnat premier şi a treia oară.

Asta doar dacă executivul propus de preşedintele PNL va fi respins de Parlament, adică se va face încă un pas către dizolvarea Legislativului.

Citește și
Ludovic Orban, Mihai Chirica, Costel Alexe
Orban sare în apărarea primarului Chirica: ”Nu mai are legătură cu PSD de trei ani”

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Atitudinea PSD e cel puţin ciudată. Acum când tre să se voteze guvernul, dumnealor sunt ocupaţi cu alte treburi. Parlamentul României este organul suprem care reprezintă voinţa poporului şi acolo se lucrează prin prezență, nu prin absenţă."

La rândul lor social-democraţii sunt hotărâţi să tragă cât mai mult de timp pentru a bloca alegerile anticipate.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: „Nu vom participa la votul de investire a domnului prim ministru desemnat Ludovic Orban, având o motivaţie foarte clară: aşteptam răspunsul CCR."

Tot luni, când este programat votul de investitură, judecătorii CCR trebuie să decidă dacă desemnarea lui Ludovic Orban premier pentru a doua oară este conform legii fundamentale sau nu.

Dacă CCR va respinge sesizarea social democraților, varianta alegerilor anticipate rămâne în picioare, iar o nouă şedinţă pentru votul de investitură va fi reprogramată.

Chiar şi aşa, potrivit Constituţiei, parlamentul poate fi dizolvat doar dacă sunt respinse două propuneri de premier, în 60 de zile.

Robert Cazanciu, senator PSD: „Un guvern de investitura, tre să aibă cvorum, un guvern de neinvestitura, la fel trebuie să aibă cvorum."

O altă hotărâre crucială pentru liberali este şi ordonanţa privind alegerile anticipate, respinsă de Senat, în urmă cu două zile.

Actul normativ scurtează perioada pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen de la 90 la 50 de zile, astfel încât romanii să fie chemaţi la urne cel târziu la finalul lunii iunie.

Dacă ordonanţa de urgenţă va fi respinsă şi la Camera Deputaţilor, forul decizional, anticipatele ar putea fi organizate abia în luna septembrie.

Şi cum social democraţii vor să respingă ordonanţa de urgenţă referitoare la alegerile anticipate, aceştia au pregătit, în paralel, un proiect de lege similar.

Acesta prevede însă doar dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi trei zile de vot în straintate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult